Інші назви свята:

  • «Філіппов день»,
  • «Філіп».

У давнину в цей день селяни намагалися здати зерно на млин. Наступала канитель - бездоріжжя, бруд на дорогах.

Історія свята

Філіп народився в Кесарії Палестинській. Він став одним з 70 дияконів, яких вибирали учні Христа. Вибрали його відразу за Стефаном. Коли Стефан загинув під час гонінь на християн, Філіп пішов з Єрусалиму і попрямував в самарійське місто і проповідував там. Він не просто розповідав про Спасителя, він творив чудеса і виганяв злих духів, зціляв хворих і немічних. Що допомогло багатьом язичникам повірити в Христа.

Традиції та обряди

В цей день зазвичай був бруд і бездоріжжя, але люди все одно займалися справами і намагалися зробити побільше всього по господарству. Сьогодні відвозили зерно на млин, щоб змолоти крупу чи борошно, хоча і була сильна сльота. Те як виглядали дороги, називали канителлю, тому і свято так називається. «Сам Філіп до печі прилип, так дороги розвезло».

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Також «канитель» - це золота або срібна нитка, яку використовують у вишивці. Її дуже довго і складно виробляти, адже спочатку її потрібно витягнути з дроту, розкручувати і скручувати. Тому будь-який довгий і клопітка справа називалося канителлю.

У цей день уважно дивилися на лід і сніг. По снігу можна було дізнатися яким буде прибуток в наступному році. Якщо сніг випав і не розтанув, то навесні дохід буде хорошим. Якщо річка взялася льодом, можна піти по ньому, щоб поліпшити фінансові справи. А якщо листя продовжують падати, то рік буде важким.

Раніше Знай.uа повідомляв, про ТОП-3 заходи в Україні в останні дні жовтня.
Нагадуємо, що скоро в Україні час переводять. Не забудьте дізнатися як, коли і навіщо.
Також раніше Знай.uа повідомляв, що на Запорізьку область обрушилася втрата врожаю і важкі хвороби.