Не так давно в Україні дозволили встановлювати лічильники тепла в старих будинках з вертикальною розводкою опалення, де до цього моменту встановлення лічильників було неможливе.

Як з'ясувалося, для встановлення вузлів розподільного обліку (лічильників) потрібно визначити технічну можливість їх установки. Порядок визначення такої технічної можливості, затверджений постановою Кабміну від 10 жовтня 2018 року № 829, яка набула чинності 24 жовтня.

При цьому технічна можливість установки вузлів визначається при обстеженні внутрішньобудинкової системи опалення підприємством, яке має ліцензію на здійснення госпдіяльності з будівництва об'єктів. Згідно експертизи складається акт у довільній формі, в якому зазначається висновок та ПІБ виконавця обстеження.

Якщо у висновку зазначено, що технічна можливість встановлення розподільного вузла обліку відсутня, зазначається критерій, якому не відповідає внутрішня будинкова система опалення, а також розглядаються заходи, здійснення яких дозволить встановити вузли розподільного обліку.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Замовити обстеження внутрішньобудинкової системи опалення може власник будівлі або окремих приміщень в будівлі. При розрахунку вартості установки приладів - розподілювачів враховується показник мінімальної оснащеності такими приладами опалювальних приладів (не менше 50%).

Варто відзначити, що установка приладів-розподілювачів тепла допомагає істотно заощадити на опаленні, якщо термін окупності системи обліку не перевищує термін служби самої системи обліку. Крім того, зазвичай висновок про економічну доцільність встановлення приладів-розподілювачів теплової енергії складається у довільній формі.

Прилади-розподілювачі теплової енергії встановлюються на всіх опалювальних приладах системи опалення в квартирі і використовуються для визначення частки споживання тепла окремим опалювальним приладом у загальному споживанні згідно з показами вузла будинкового лічильника.

При цьому споживачем визначається обсяг спожитої теплової енергії за показаннями відповідно до методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, але не менше мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії серед інших споживачів у будівлі.

Нагадаємо, що з початком опалювального сезону в Україні підняли ціну на газ.

Як повідомляв портал Знай.uа, показники якості у сфері теплопостачання буде моніторити Національна комісія.

Також портал Знай.uа писав, які є способи економії в опалювальний сезон.