Інші назви свята:

  • «Проводи осені»,
  • «Конюхів відпочинок»,
  • «День Садока»,
  • «Дмитрієв день».

У цей день коням давали відпочинок, відповідно, конюхи також могли відпочити.

Історія свята

Іоанна виховали благочестиві селяни села Скринов в 9-му столітті. Коли він ще був молодим, то став послушником одного з монастирів, тут його навчили писати і читати, а також він вивчав книги з богослов'я.Згодом постригся в ченці і вирішив усамітнитися в лісі. Жив він в хатині, яку сам сплів з хмизу, хоча пізніше все-таки перейшов в печеру. Навколо цієї печери оселилися й інші паломники, які шукали усамітнення.Так що скоро тут з'явився храм. А преподобний Іоанн став ігуменом обителі і наставляв братів своїм прикладом.

Традиції та обряди

На Русі, як і в багатьох інших землях, це був день проводжання осені і зустрічі зими. Якраз в цей час чекали справжніх морозів. Було настільки холодно, що предки говорили: «Хто в листопаді не мерзне, тому і в водохресну холоднечу не замерзнути». Люди спостерігали за погодою, якщо на вулиці було холодно і йшов сніг, то весна теж буде дуже пізньою і холодною, але якщо теплішало, то і весна буде теплою.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Ще в цей день був дивний звичай, різали курей. Курка була основною стравою дня, з неї робили суп з локшиною, курку смажили і робили курники, які були головною прикрасою столу. Так називалися круглі і закриті пироги. У ньому шарами укладали начинку: куряче м'ясо, цибулю, рис, рубані варені яйця, а кожен шар перекладали млинцями.

Раніше Знай.ua повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.
Нагадуємо, що в грудні в українців буде більше вихідних.
Також раніше Знай.ua повідомляв, що в Україні є 5 просто казкових місць, які обов'язково потрібно відвідати.