У кількох областях українці звернулися до лікарів через укуси тварин та з підозрою на сказ. Останнім часом такі випадки дуже початсішали. Медики розповіли, як вберегтися від страшної смерті та ваші перші дії, якщо був контакт з твариною.

Так, на днях Львівській області у 68-річної жінки виявили сказ. Її вкусила собака, але в лікарню вона не звернулася. Ні відразу, не на наступний день. Згодом її виявили у критичному стані і, за словами лікарів, тут шансів вижити немає, - пише ТСН.

Якщо вас вкусив звір, який може бути хворий на сказ (а це — собака, кішка, їжак, лисиця, летюча миша, щур, єнот, хом'як та ін.), ваше завдання — прийти в трамвпункт як можна швидше і сказати: "Мене вкусив звір".

Пам'ятайте, не можна чіпати, грати і забирати додому лісових тварин. По-перше, це жорстоко по відношенню до них, а по-друге, від такого дуже ласкавого звіра можна заразитися сказом. Сказ у звірів — це не завжди мутний погляд, піна з рота і агресія. Іноді навпаки, вони стають дуже "ласкавими".

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Якщо вкусила ваша домашня тварина, за нею потрібно спостерігати.

Але це єдина ситуація, в якій ви можете просто сидіти та чекати. Але все одно немає повної гарантії, що тварина здорова.

Вакцина - єдиний вихід

У першу чергу, лікарі повинні запропонувати розпочати негайну вакцинацію. Цей процес не обмежиться одним уколом.

Вакцина від сказу — це живий, штучно вирощений вірус, не здатний викликати хворобу.

Ще раз. У разі укусу невідомої (чи навіть відомого, але вуличного) звіра лікарі мають зробити щеплення. Всі вмовляння деяких лікарів травмпунктів: "У вас є десять днів, щоб пошукати звіра, а потім почнемо" — безграмотні і можуть закінчитися для вас фатально.

Пам'ятате, у вас НЕМАЄ цих десяти днів!

Якщо ви спостерігаєте за твариною, і через півтора-два тижня з ним буде все гаразд, то ви можете припинити вакцинацію.

Нагадаємо, лікар Комаровський розповів, що таке застуда та грип, та як лікуватися без антибіотиків.

Як повідомляв портал Знай.ua, собаки тепер уміють "діагностувати" важкі захворювання .

Також Знай.ua писав про те, що українцські аптеки тепер не продаватимуть деякі препарати важкохворим.

Дивіться: Наскільки небезпечний сказ для людей