Інші назви свята:

  • «Ілларіонов день»,
  • «Іларіон»,
  • «Іларіон Великий»,
  • «Перша пороша».

Історія свята

Іларіон Великий навчався різним наукам в Олександрії, де і став християнином. А коли повернувся на батьківщину то пішов до відлюдників поруч з Газою. Його вважають засновником кількох монастирів, а також вважається, що він перший проповідник чернецтва в Палестині. Під кінець життя він відправився поклонитися могилі святого Антонія Великого в Єгипті. Помер на Кіпрі, а смерть свою передбачив заздалегідь.

Іларіон Псковоозерский, або Гдовський, був учнем преподобного Єфросина Псковського. Іларіон став засновником Озерського Покровського монастиря на річці Жовч, яка впадає в Чудське озеро. Також він і перший його настоятель. Ця обитель стала дуже важливим центром релігії, хоч і була близько до Лівонського ордену. Але православ'я все одно розповсюдилось серед місцевих жителів.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Традиції та обряди

У цей день наші пращури помічали, що як раз починала замітати пороша. Будь-які поїздки намагалися відкласти, тому що сонце розтоплювало сніг і утворювали ями і вибоїни, а під порошею їх не видно було.«Припорошений шлях - до пари тихій душі: темний ліс», - мудро помічали селяни. Вночі вже були морози і сніг. Але через сонце дороги ставали непрохідними. Але сильно з цього приводу не морочилися «бездоріжжя ганити - по білому світу не ходити».

Ще сьогодні оглядали дерева. Якщо листя не повністю опало, то зима буде холодною. Якщо сніг не розтанув на землі, то навесні рано зацвітуть проліски. А якщо земля буде мерзлою, то в наступному році буде багатий урожай зернових.

Раніше Знай.ua повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще один державне свято.

Нагадуємо, що передбачив Вольф Мессінг Росії на 2019 рік, це гірше катастрофи

Також раніше Знай.ua повідомляв, що в посольстві Ватикану виявили мумію, яка "відпочивала" там 30 років