Інші назви свята:

  • «Параскева Пятница»,
  • «Льняніца»,
  • «Бабина заступниця»,
  • «Трепальніци».

Історія свята

За перекази Параскева виросла в родині багатого сенатора, але свій аскетичний спосіб життя вибрала ще в юності. Майже все своє багатство Параскева витратила для нужденних, купувала їм одяг і їжу. Дівчина був дуже красива, але молодим людям відмовляла завжди. Повністю присвятила життя Господу. Під час гонінь християн за часів імператора Діоклетіана, Параскеву теж схопили, жорстоко мучили і пізніше обезголовили.

Параскева стала П'ятницею, тому що це був переклад її імені, батьки назвали її на честь дня страждань Христа. Параскеву шанували ще й тому, що було слов'янське божество П'ятниця, яка захищала жінок і матерів. Коли день цієї святої випадав на п'ятницю, це було особливе свято, а тиждень з цим днем називали П'ятницький.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Традиції та обряди

Святу Параскеву вважали помічницею жінок у їхніх справах і турботах. Сьогодні не працювали і було заборонено прати білизну і прясти. Можна було тільки тріпати і м'яти льон. Перший витрепанний льон показували один одному і хвалилися в майстерності. Дівчата зазвичай показували його женихам і їх матерям.

Ще сьогодні утеплювали хати і оглядали їх, худобу заганяли в зимові стійла. Також люди вірили, що Параскева ще й покровителька полів і худоби. Тому в церкві святили плоди і зберігали їх вдома до кінця року.Якщо починався падіж худоби, то відразу молилися святій.

Раніше Знай.uа повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.

Нагадуємо, що аура може розповісти всю правду про кожен знак Зодіаку

Також раніше Знай.uа повідомляв, чого чекати в Чорну п'ятницю 23 листопада і чи будуть реальні знижки