Фінансистам дозволили порушувати звичні 3 роки позовної давності з умовою отримання згоди від клієнтів.

український банк
український банк

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на відповідну інформацію Верховного суду, який анонсував дане рішення.

суд
суд

Українським банкам заборонили в односторонньому порядку продовжувати термін позовної давності понад 3 років, і вимагати свої гроші. Відповідне рішення виніс Верховний суд в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі №204 / 3294/14-ц.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Рішення стосувалося резонансного спору Приватбанку з своїм позичальником. Держбанк намагався продовжити термін позовної давності з базових 3 до 5 років, пізно схаменувшись з позовом. Його головний аргумент - подовжений термін передбачений умовами кредитної угоди банку. Зазвичай вони публікуються на сайті банку - це називається договором публічної оферти. Тільки ось суд такий підхід не задовольнив.

Приватбанк
Приватбанк

"Позовна давність терміном у п'ять років, передбачена Умовами, не підлягає застосуванню, оскільки такі умови не містять підпису позичальника про ознайомлення з ними. Наведене повною мірою узгоджується з правовою висновком Верховного Суду України, викладених у постановах від 11 березня 2015 по справі №6-16цс15 і від 4 листопада 2015 по справі №6-1926цс15. Тому до вимог банку підлягає застосуванню позовна давність у три роки, визначена в статті 257 ЦК України", - заявлено у висновку Верховного суду.

Суд
Суд

Суд не дозволив банку відразу перерахувати і стягнути всю накручену суму боргу: Приватбанк нарахував на базовий кредит 3 021 грн. незліченну кількість штрафів, пені та неустойок. У підсумку загальна сума боргу була збільшена до 26 тис. грн.

Приватбанк
Приватбанк

"Верховний суд розсудив дуже просто. Якщо банк хоче підвищити термін позовної давності з базових трьох років, то він повинен отримати підпис людини під відповідним зобов'язанням. Якщо позичальник не в курсі, тобто його підпису немає під відповідним папером, то ні про які 5 роках позовної давності і мови бути не може", - прокоментував рішення старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Нагадаємо, увечері в четвер, 8 листопада, в роботі Приватбанку стався збій.

Як повідомляв раніше Знай.uа, в Україні з 5 листопада повноцінно запрацювала система BankID, яка дозволяє одержувати довідки від держорганів або відкривати рахунки в банках,не виходячи з дому, просто в інтернеті.

Також Знай.uа писав про те, що українці масово переводять свої вклади в іноземні банки.