Адміністративна реформа – одна з ініціатив, які вже четвертий рік з перемінним успіхом впроваджуються в Україні. І в ході реалізації Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", за десять місяців цього року вже створено понад 800 таких об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Станом на листопад 2018 року в Сумській області зафіксовано 34 новосозданых ОТГ, хоча запланована цифра набагато вища - 53. Вона була визначена у відповідності з Перспективним планом формування громад області. Всього ж територіальних громад в області – 298. Тож, як бачимо, за чотири роки не так багато людей виявили бажання об'єднуватися добровільно. Хоча ще на початку впровадження реформи уряд всіляко наполягав на добровільний характер об'єднання і навіть стимулювало фінансово такі ініціативи.

Так, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду 21 листопада доручив Мінрегіону спільно з Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування підготувати інформацію про райони, де громади не об'єднуються, а також про факти можливого блокування реформи на районному рівні.

Тим не менш, об'єднані територіальні громади охоплюють лише 36% площі Сумської області, та понад 34% населення області вже входить до складу ОТГ. І тільки в 1 з 18 районів області в даний час немає створених ОТГ, в шести же районах районний центр є також центром ОТГ. Згідно з Бюджетним кодексом України, ОТГ беруть на себе майже всі повноваження, які належали до компетенції районних рад. Таким чином, функціонування останніх стає неефективним через фактичну відсутність або суттєве зменшення функцій. Крім того, в ході цього процесу трапляються особливі ситуації – коли хочуть об'єднатися громади, що знаходяться в різних адміністративних районах області. Це створює соціальну напругу і непрості відносини між районною ланкою влади і новими громадами. Таким чином назріло питання про перегляд територіальних кордонів всередині України.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Встановлення ж і зміна меж районів відноситься до повноважень головного законодавчого органу країни - Верховної Ради. Про це говорить п. 29 статті 85 Конституції України.

Законопроектом "Про зміну меж районів Сумської області" пропонується змінити межі районів Сумської області включивши до складу:
 Сумського району - Білопільський, Лебединський, Краснопільський райони;
 Конотопського району - Буринський, Кролевецький, Путивльський райони;
 Охтирського району - Великописарівський, Тростянецький райони;
 Роменського району - Липоводолинський, Недригайлівський райони;
 Шосткинського району - Середино-Будський, Ямпільський, Глухівський райони.

Чи допоможе це подальшому просуванню адмінреформи, побачимо вже найближчим часом.

Нагадаємо, сайт "Знай.иа" нещодавно писав про нові деталі транзиту газу в Україну

Крім того, сайт "Знай.иа" повідомляв про провали й досягнення реформи освіти в Україні

"Знай.иа" розповів, чому Україна живе гірше за Уругвай