Повір'я

Святу Катерину Александрійську вважали покровителькою вагітних. Пологи завжди були на Русі таїнством. Це намагалися приховувати від усіх, інакше, як вірили, породілля буде страждати і мучитися за кожного, хто дізнався про пологи. Навіть найбідніші селяни запрошували повивальну бабку, яка проводила обряд і молилася Катерині.

У ніч перед цим святом дівчата ворожили на наречених. Одним із способів було відламати яблуневу гілку і покласти її під подушку. Тоді повинен наснитися суджений. Якщо дівчина вже когось примітила, то вона непомітно забирала у нього якусь річ, а потім катала коровай навколо неї. Це робили, щоб хлопець ходив колами біля її будинку.

Прикмети

  • Прокоп прокатає, Катерина прикатає.
  • Катеринин день прийшов - катання привів.
  • Якщо день видався ясним, то зима буде холодною.
  • Якщо на Катерину Санницю тепло, туманно і сльота, значить морозів не буде ще десять днів.
  • Якщо сніг впаде на суху землю і стане шлях санним, то наступний рік буде неврожайним.
  • Якщо на небі видно багато маленьких зірок - до швидкого снігопаду.
  • Народженим 7 грудня слід носити онікс.

Раніше Знай.ua повідомляв про те, які фільми треба обов’язково подивитися перед Новим роком. Ми зробили підбірку фільмів з чарівною святковою атмосферою.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Також Знай.ua повідомляв про традиції та обряди головного єврейського свята, Хануки.