Під час ревізії Свято-Успенської Почаївської Лаври комісія недорахувалася 20 унікальних безцінних картин.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2018 року скасовано постанову КМУ від 17 липня 2003 року № 438 "Про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історично-архітектурного заповідника.

Свято-Успенська Почаївська Лавра є державною пам'яткою архітектури та історичною цінністю. Однак довгий час нею безконтрольно та на власний розсуд розпоряджалася місцева релігійна громада. У зв'язку з цим комісія Кременецько-Почаївського ДИАЗу 5 грудня провела ревізію.

Фахівці перевірили наявність об'єктів культурної власності, які повинні тут бути згідно з реєстром.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

При проведенні перевірки представники комісії Кременецько-Почаївського Діаза виявили недостачу державного майна, яке має велику культурну та історичну цінність.

зокрема, виявили пропажу станкових картин: "Марія і Єлизавета", "Св. Паїсій", "Вигнання торговців з храму", "Поклоніння золотому теляті", "Бачення Мойсея", "Мучеництво архидьякона Стефана", "Іван Дамаскін і Максим Сповідник", "Св. Петро", "Апостол Павло", "Притча про злих виноградарів", "Святий Онуфрій", "Христос благословляє дітей", "Притча про що працює виноградарів", "Іван Богослов", "Портрет невідомого архієрея", "Амвросій Медіоланський і імператор Феодосій", "Апостол Варфоломій", "Іван Хреститель", "Каїн і Авель".

Зникнення такої кількості картин є несправним шкодою культурної спадщини українського народу.

Громадська організація Самооборона Майдану – Вільні люди Тернопіль зажадали від Поліції Тернопільської області, УСБУ в Тернопільській області, Прокуратури Тернопільської області відкрити за вказаним фактом кримінальне розслідування, в рамках якого:

- Провести повну, детальну перевірку зазначених обставин зникнення матеріальних цінностей з Свято-Успенської Почаївської Лаври;

- Знайти винних у викраденні предметів культурної спадщини або особистостей, чия злочинна недбалість призвела до їх зникнення і притягти їх до відповідальності;

- Виявити місцезнаходження зазначених цінностей та вжити всіх можливих заходів для їх повернення.

Нагадаємо, путінські попи додали масла у пекельний скандал з Почаївською лаврою. Московські попи знову відзначилися шокуючим скандалом.

Як повідомляв Знай. ua, московські попи записали Порошенко в свої ряди. Намісник Почаївської лаври оскандалився фейковим заявою.

Знай. ua писав, що ховав "під рясою" головний московський піп. Обшуки проводилися на території Києво-Печерської Лаври і в особняку митрополита.