У листопаді інфляція прискорилася до 10% в річному еквіваленті, що у місячному вимірі становить більше ніж зростання на 1,4%.

Про це повідомляє "Хвиля".

Варто відзначити, що подібна інфляція виявилась цілком прогнозованою, через що підвищення тарифів фактичино компенсувалось низькими темпами підвищення цін на сири та продовольчі товари.

Крім того відомо, що темпи зростання адміністративно регульованих цін збільшились до 17,3%. Зокрема, лише у листопаді значно зросли тарифи на природній газ та послуги місцевого телефонного зв'язку.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

До того ж високими темпами продовжили зростати ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби та проїзд в автодорожньому транспорті. Проте тут же можна відзначити, що зниження світових цін на нафту також зіграли свою роль у стримуванні цін на топливо.

Також варто додати, що не всі товари значно піднялись у ціні. Зокрема, вартість непродовольчих товарів значно сповільнилась. Експерти відзначають, що основною причиною цього стало зміцнення курсу гривні після невеличкого падіння після введення воєнного стану.

"Темпи зростання цін на непродовольчі товари також незначно сповільнилися (4,4% г / г). Зокрема, за рахунок зміцнення обмінного курсу гривні протягом жовтня-листопада низькими темпами зростали ціни на побутову техніку та автомобілі, а зростання цін на одяг і взуття залишилося стриманим", - повідомили в НБУ.

Також у НБУ додали, що темпи росту інфляції під кінець року цілком відповідають закладеному у фінансових планах на 2018 рік.

"Не дивлячись на незначні відхилення в темпах зростання цін по різних групах товарів в листопаді, прогноз споживчої інфляції на кінець року (10,1% г / г) залишається актуальним", - додали в НБУ.

Крім того варто відзначити, що ООН закликала уряди різних країн привести соціальне забезпечення до середнього рівня достатку, який визначенила міжнародна група експертів. За версією ООН, аналогом мінімального достатку вважаються витрати людини 5 доларів на день "на себе і свої потреби". Відтак, це означає, що для України мінімальні пенсії повинні становити 4275 гривень на місяць.

"Згідно міжнародних стандартів, людина живе за межею бідності, якщо витрачає на себе в день менше п'яти доларів. П'ять доларів – це більше, ніж 100 гривень. Відповідно, місячний дохід повинен як мінімум перевищувати три тисячі гривень", - запевнив співробітник НАН.

Нагадаємо, тарифний геноцид українців показали у цифрах, ціни на газ шокують.

Як повідомляв "Знай.ua", ще в 6 українських містах ціни на газ злетіли до небес.

Також "Знай.ua" писав, що українцям розповіли, у яку тарифну яму їх засмокче.

Уряд офіційно повідомив, як зростатиме ціна на газ для населення