Журналісти відтворили карту подій агресії у Керченській протоці, де 25 листопада українські судна були взяті штурмом російськими окупантами.

Про це повідомляє BBC News Україна.

Власну версію подій журналістам розповіли командир військового корабля управління "Донбас" та буксира "Корець", які нині базуються в Маріуполі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

"Був наказ не провокувати"

"Установка від командування була така: рухатися в порт Маріуполя. Якщо з боку Росії будуть якісь перешкоди, відмови, погрози застосувати зброю, розвернутися на зворотний курс і, не ризикуючи особовим складом та кораблями, повертатися назад. Думаю, у наших хлопців 25 листопада установка була аналогічна", розповідає командир буксиру "Корець" Олександр Григоревський .

Олександр Григоревський пригадує, що перший розвідувальний корабель росіян вони зустріли поруч із мисом Тарханкут. Невдовзі поруч із ними опинилися ще два російські судна. З-поміж них був і сторожовий корабель "Дон", що за два місяці по тому буде таранити український буксир.

Росіяни кілька разів запитували інформацію про кількість особового складу на борту його корабля. Припускає, що їх непокоїло те, що судно є великим за розміром і могло б вмістити досить велику кількість військових.

"Російські кораблі небезпечно маневрували поруч із нашими. Тобто вони дуже близько підходили", - каже Ярослав Шевченко.

Російський лоцман на борту

Російські патрульні катери супроводжували "Донбас" і "Корець" через протоку. Фактично українські кораблі були оточені зусібіч. Під самим Керченським мостом ці катери вишикувалися в лінію.

Під час проходу у вересні українські моряки взяли на борт свого буксира російського цивільного лоцмана. Коли українські судна підійшли до протоки, почули, що прохід без лоцмана заборонений.

З Керченського мосту в бік українських військових лунала лайка, зазначає Ярослав Шевченко:

"Ми чули нецензурні вислови в наш бік із Керченського мосту, коли вони нас "вітали", так би мовити. Ми не відповідали на них", - розповідає заступник командира "Донбасу".

Три захоплені українські кораблі і далі чекають у Маріуполі та Бердянську. Однак це чеканння розтягнулося на невизначений час.

Нагадаємо, правозахисник Еміль Курбединов, який представляє інтереси українських полонених моряків, провідав командира судна "Нікополь" Богдана Небилицю.

Раніше Знай.uа писав про те, що захоплений росіянами в полон моряк заявив, що вважає себе військовополоненим.

Також Знай.uа повідомляв, що в окупованому Росією Криму підняли прапор України на підтримку 24-х полонених українських моряків.