У Києві на Об’єднавчому соборі, котрий завершився 15 грудня, обрали предстоятеля єдиної української помісної православної церкви – Епіфанія.

Свого часу він був у сані митрополита Переяславського та Білоцерківського, а також вважався намісником Видубицького чоловічого монастиря у Києві, ректором Київської православної богословської академії. Тепер він офіційно новий очільник Православної церкви України.

Епіфаній про Донбас, Крим та нову церкву в Україні

Нещодавно Епіфаній поділився подробицями голосування стосовно важливого релігійного рішення, а також своїми думками про вирішення ключових проблем України – ситуації з анексованим Кримом та окупованим Донбасом.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Митрополит наголосив: для церкви це тільки початок, справжня плідна діяльність розпочнеться тільки після документального отримання Томосу, коли будуть сформовані всі керівні органи:

"Це практично нова структура. Є багато роботи з формування. Але ми будемо це робити спокійно, мудро, виважено, тому що потрібно працювати так, щоб це об’єднувало, а не роз’єднувало. Навіть якщо ми згадаємо про святкування Різдва Христового, про календар. Якщо ми змінимо з 7 січня на 25 грудня, український народ цього не сприйме. Потрібно пояснювати, доводити. Коли люди зрозуміють, що це не догма, це просто дата, тоді можливо робити й приймати рішення", - пояснив він.

За його словами, розбудова церкви повинна стати духовною основою та опорою для нас, тому що для держави останні кілька років не були легкими:

"Ми маємо окупований Крим, ми повинні його повернути, ми маємо частково окупований Донбас, і ми віримо, що Господь за нашими молитвами пошле нам довгоочікуваний справедливий мир", - зазначив він.

Багато кого цікавить, яким чином будуть продовжувати спілкуватися з представниками Московського патріархату, які не увійшли в Єдину Помісну Церкву. На це Епіфаній відповів, що Україна йде шляхом незалежності у вірі, але тиснути на представників МП ніхто не збирається:

"…ми почнемо працювати, спілкуватися, запрошувати, проявляти нашу любов і взаємоповагу. На цій основі, я думаю, поступово вони зрозуміють, що немає іншого виходу, як бути у цій Єдиній Українській Церкві й спільно будувати наше майбутнє"

Хто і як голосував?

Напередодні собору було багато інформації, за якою саме процедурою буде обрання предстоятеля. Обрання відбувалося за демократичною процедурою. Спочатку кожен архієрей, який брав участь у соборі, міг стати кандидатом на предстоятеля цієї церкви. Було рейтингове голосування. Учасникам собору були роздані бюлетені.

Було 200 делегатів собору. У першому турі було обрано трьох кандидатів, потім був другий тур, із цих трьох кандидатів було обрано одного.

"Я думаю, з часом це буде вже оприлюднено".

Дивіться: Митрополит Епіфаній вперше звернувся до людей у новому статусі

Нагадаємо, новообраний митрополит автокефальної укрїнської церкви Епіфаній розповів про свої плани. Як повідомляв "Знай.ua", Єдиній Помісній Церкві передали один з найвідоміших соборів України. Також "Знай.ua" писав, Епіфаній зруйнував міф про нову церкву в Україні.