Православні українці за церковним календарем 24 грудня згадують ченця Никона Печерського. У народі В цей день відмічають Ніконов день.

У давнину цей день присвячували Сонця: селяни палили багаття і прославляли небесне світило. На Ніконов день ходили до церкви на службу, а також просили у святого допомоги, щоб він відігнав подалі нечисть, яка приходить у вигляді смертоубийственной хуртовини.

Після того, як поверталися в цей день додому, було прийнято класти біля вхідних дверей сокиру вістрям до неї. Даний ритуал робили для того, щоб демони, які вирішать залетіти в хату погрітися, не змогли зашкодити.

В цей день в народі вірили, що нечиста сила літає на білих снігових мітлах і навіть може захопити у свої обійми і не відпустити. Від цього людина міг і загинути.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Тому старались нікуди не виходити і лягати спати раніше, щоб не сталося біди і нечиста сила не змогла захопити у свої обійми.

Крім того, нечисту силу часом наділяли і достоїнствами. Так, якщо у людини починалася лихоманка, то вигрібали грубну золу, виходили на вулицю і ставали спиною до вітру на кожному перехресті. Вимовляли змова і вірили, що вихори віднесуть хвороба.

Нагадаємо, Ніконов день 24 грудня: чого категорично не можна робити. За звичаєм в цей день наші пращури розпалювали багаття на славу сонця.

Як повідомляв Знай. ua, Ніконов день 24 грудня: історія та традиції християн. На Никона запалюють лампади і закликають сонце зійти на землю.

Знай. ua писав про головні звичаї та прикмети напередодні Різдва. У багатьох країнах Святвечір - це суто сімейне свято.