Маючи під рукою смартфон, легко робити численні фото на пам'ять, але іронія полягає в тому, що саме ця звичка може зіграти з пам'яттю злий жарт. Як саме, розповіла професор психології Джуліана вінсент, джон маццоні з університету Халла.

На сьогоднішній день для багатьох людей сотні, якщо не тисячі, фотографій є важливою частиною дозвілля. Багато вважають необхідним документувати кожну дрібницю і викладати в соціальну мережу. Але як все-таки це впливає на нас? На розум відразу приходить дивне марновірство про "зловісної коробці", яка краде душу. Звичайно ж, це всього лише кумедна вигадка. Однак пристрасть до постійної фотозйомці все-таки здатне впливати на наше сприйняття самих себе і нашого минулого.

Тунельний синдром: до чого призводить селфіманія

Людина з давніх часів використовував допоміжні пристрої для збереження набутих знань. Раніше лист виконувало цю функцію. Адже, що таке історичні записи, як не збірники колективних спогадів? Свідоцтва про будівництво поселень, міграції і битвах допомагають пізнавати про своє походження, минулому та ідентичності цілим народам.

Раніше рукописні щоденники случили індивідуальними сховищами пам'яті, але сьогодні їх місце зайняли смартфони та інші гаджети.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Фото на пам'ять

Сучасні технології дозволяють не сильно напружувати пам'ять, довіряючи хмарних сховищ величезні масиви інформації. Сьогодні вже не почуєш чиюсь декламацію віршів, і навіть на глибоко особистих події не зустрінеш людину без смартфона. Ми воліємо переглядати знімки з їжею, ніж згадувати, що ми їли на чиїйсь весіллі.

Такий підхід має певні наслідки. Якщо, замість того, щоб безпосередньо переживати подію, ви постійно відволікається на його фотозйомку, то пізніше воно буде згадуватися з великими труднощами.

Аналогічний ефект виникає й у випадку збереження інформації. Щоб пам'ять працювала добре, необхідно її регулярно тренувати. Існує безліч досліджень, які підтверджують, як важливо звертатися до пам'яті для вилучення інформації, перш за все, студентам. Для процесу навчання це є необхідною умовою. На жаль, також є докази того, що перенесення всіх знань "хмара" може негативно позначитися на здатності до запам'ятовування.

Якщо постійно фотографувати подія, а не безпосередньо брати участь у ньому, його буде складніше згадати потім.

Каменських підкорила ніжним селфі: розкішні посмішка і декольте

Проте існує і позитивний ефект у вигляді зміщення навичок від простого запам'ятовування до вміння ефективно управляти цим процесом. Це зветься метапознанием. Даний навик всеосяжний і ,наприклад, дуже важливий для тих же студентів при плануванні того, що і як вивчати.

Сторонні джерела спогадів, у тому числі селфи і інші фото, крім цього, здатні допомогти людям з порушеннями пам'яті. І покладаючись на них, все-таки, варто бути готовим до того, що якість спогадів постраждає. З допомогою фото ми можемо відновити те, як подія виглядало. Але те, що було в ході нього сказано, буде представлятися не так виразно. Принаймні, цього свідчать результати дослідження американських вчених, яке було проведено в 2017-му році.

Перехід на особистості

Наша індивідуальність є продуктом нашого життєвого досвіду, до якого ми можемо легко отримати доступ через спогади про своє минуле. Може постійне фотографування цього досвіду впливати на сприйняття самих себе? Переконливих доказів цього немає, але такий ризик, мабуть, існує.

Надто покладаючись на фото, ми можемо зафіксувати певні спогади про минуле, при цьому блокуючи інші. Адже уявлення про ранньому дитинстві часто базуються саме на збережених фото, але це не завжди достовірні спогади.

У багатьох селфи та інших знімках, крім цього, не вистачає спонтанності і природності. Більш важливо, що вони відображають не те, ким ми є, а те, що ми хочемо розповісти іншим про себе в даний момент. Отже, сильно покладаючись на фотографії при згадуванні минулого, ми ризикуємо створити спотворений образ, який ми коли-то хотіли донести до оточуючих в даний момент.

Зробити пам'ять менш гнучкою можуть численні фото того, якими ми були раніше.

На противагу цьому, наша природна пам'ять також не повністю точна. Як показують дослідження, ми часто створюємо собі помилкові спогади про минуле. Це відбувається для того, щоб фіксувати власну індивідуальність на тривалий термін і уникати суперечливих міркувань про те, ким ми є. Приміром, якщо людина постійно вважався досить м'яким і добрим, однак у взаємозв'язку з конкретним життєвим досвідом прийняв рішення, ніби він жорсткий, він може знайти у минулому підтверджують це спогади або повністю вигадати їх.

Наявність на телефоні численних звітів про те, якими ми були раніше, може зробити нашу пам'ять менш гнучкою і адаптованою до змін, викликаним життєвим досвідом. Втім, це одне з принципових властивостей пам'яті – вона повинна бути податливою, для того щоб у нас була можливість мати несуперечливе уявлення про себе. А фото здатні вказати на існування таких суперечностей, що є неприємним досвідом.

Бо зайвий потяг до фотографування може стати передумовою погіршення пам'яті або дискомфортної невідповідності у сприйнятті себе.

Технології змінюють нашу поведінку і звички, проте розуміння можливих ризиків, пов'язаних з цим, дозволить пом'якшити негативні наслідки. Тому, наступного разу, можливо, варто взяти безпосередню участь у події, а не тільки фотографувати його.

Нагадаємо, подумайте про це, коли стиснете губи: вчені пояснили, що ховається за безперервним потоком селфі

Як повідомляв портал "Знай.uа", помер заради селфі: 18-річний юнак став жертвою "крутого" фото.

Також "Знай.uа" писав, що про ці проблеми зі здоров'ям "розкажуть" ваші руки.