Українські дослідники підрахували, коли прибережна Україна може зануритися під воду, і хто від цього постраждає найбільше. Про це повідомляє Центр екологічних ініціатив "Экодия".

У дослідженні "Вода близько" вони розглянули один з найгірших сценаріїв, за яким до 2100 року глобальна температура підніметься на 4 градуси Цельсія, а рівень моря – на 1 метр. І це цілком ймовірний сценарій розвитку подій.

За період з 1901 року по 2010 рік середній глобальний рівень моря вже піднімався майже на 20 см і темпи його зростання лише збільшувалися. Експертам вдалося встановити за допомогою цифрових систем моделювання рельєфу, що найбільше постраждають Крим, Херсонська та Одеська області.

Вода затопить майже 1,2 млн гектарів землі, що включає зони відпочинку, промислові і військові об'єкти, сільськогосподарські поля та житлові території.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Невеликі поселення на зразок Щолкіне (АР Крим), Вилкове (Одеська область) та Гола Пристань (Херсонська область), із загальним населенням близько 35 тис., можуть повністю піти під воду.

Експерти прогнозують і інфраструктурні втрати: будуть зруйновані близько 5,5 тис. км доріг з твердим покриттям, 700 км ліній електропередачі, шість залізничних вокзалів, 15 станцій і 53 порту.

Руйнування берега посилять незаконні забудови в береговій зоні. У зону затоплення потрапляють майже 300 готелів та постраждають навіть такі курорти, як Затока, Коблево, Залізний порт, Скадовськ, Кирилівка, Бердянськ, Лазурне, Міжводне, Чорноморський, Саки та інші.

Оскільки Україна має приблизно 2,5 тис. км берегової лінії, для нас це не тільки дзвіночок, але й прямий заклик до дії по скороченню шкідливих викидів в навколишнє середовище.

Нагадаємо, пекельні катаклізми доб'ють планету: вчені зробили страшний прогноз. При таненні невеликої кількості льодовиків рівень води в Світовому океані може підвищитися на рекордні три метри.

Як повідомляв Знай. ua, на Землі виявили гігантські мертві зони: перші провісники кінця. Глобальне потепління дає про себе знати.

Знай. ua писав, що синоптики приголомшили глобальним прогнозом на 2019: выморозит і підсмажить. Європу накриє пекельне тепло, Росію – заморозить.