Історія свята

В цей день згадують про апостола Петра. Він був одним з учнів Христа і його вважають першим Папою Римським. У 42 році за проповіді Спасителя Ірод схопив Петра у в'язницю в Єрусалимі. Але з'явився ангел і допоміг йому звільнитися від залізних ланцюгів, якими зв'язали апостола. Також допоміг і вибратися з полону. Християни зберегли ці ланцюги, вони не раз зціляли хворих. Ці ланцюги і називаються веригами.

Традиції свята

У народі це був один із сільгосп термінів. Вважалося, що якщо помолитися святому апостолу Петру, то врожай у наступному році буде хорошим. Також дивилися чи достатньо для худоби залишилося корму і чи є ще запас жита в коморах. Надлишок запасів обіцяв достаток і гарний урожай. За цим сильно слідкували, тому що до весни залишалося ще половина зими. Якщо ж соломи і сіна залишилося менше половини, то намагалися сильніше економити, щоб не голодувати потім.

Люди в цей день говорили: «На Петра вериги, труться криги (крижини)». Тобто лід вже стає тонким і ламається. «Постить скотина, якщо господар корму не припас». А так як тваринам приділяли багато уваги, то святого Петра стали вважати покровителем домашньої худоби. Насправді в цей день було багато різних приказок і прикмет, за якими можна було дізнатися, якою буде погода в наступному році.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Нагадуємо, ПриватБанк потрапив у жахливий скандал з вигаданими боргами. Таких шахраїв ще пошукати треба.

Як повідомляв портал "Знай.ua", синоптик зробив несподіваний прогноз на лютий. Сніговий апокаліпсис відміняється.

Нагадуємо Світлана Фус, популярний український дієтолог, експерт по здоровому харчуванню, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ НА 29 СІЧНЯ – ПЕТРО ПОЛУКОРМ