Під прицілом шахраїв опинились платіжні термінали. Деякі компанії понесли чималі збитки від дій зловмисників.

Про новий спосіб у своєму Telegram-каналі написав один із засновників FinTech Band (створив monobank) Дмитро Дубілет, - пише UBR.

Схема обману наступна: замість справжніх грошей в апарати почали засовувати звичайний чорний картон, на який приклеїли голограмні смужки, як на справжніх купюрах. Відповідно термінали сриймають папір, як реальні гроші. До того ж зловмисники використовують розпізнавальні знаки з найбільшої української банкноти - 500 гривень.

Фахівці уточнюють, щоб платіжний термінал сприйняв картонки, як справжні гроші і взяв їх на рахунок, шахраї також використовують якісь невідомі спеціальні пристрої, які пливають на банківську техніку. Після такого поповнення карткового рахунку, власник рахунку відразу ж знімає справжню готівку в банкоматі.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

про масштаби збитків наразу Дубілет говорить. Але, як з'ясувало джерело, від рук шахраїв постраждав один з великих операторів платіжних терміналів (ім'я не розкривається). В його апаратах було знайдено різаного картону на 60 тисяч гривень.

Після цієї надзвичайної події всі великі компанії, що обслуговують термінали, перевірили свої пристрої та протестували, намагаючись зрозуміти, за допомогою якого прийому та апарату шахраям вдається обдурити купюроприймач. Проте, що саме це за пристрої, якими користуються зловмисники, так і не відомо. Тому на сьогодні всі термінали та банкомати в небезпеці.

"У чому саме полягає схема, і як працює технологія — встановити нам так і не вдалося. Ми тиждень тестували всі можливі способи використання підробки, пробували її вставляти в різні типи купюроприймачів, окремо і разом з справжньої купюрою. Але нам так досі і не вдалося повторити "успіх" шахраїв. Причому мені відомо, що цього не змогли зробити і експерти компанії, що виявила у себе підробки", — розповів UBR.ua технічний фахівець великої компанії-власника мережі платіжних терміналів.

Він додав, що підробка зроблена з щільної глянцевого паперу, схожу на ту, яку використовують при друку журналів. А на місці, де у першотвору розташовується захисна смуга, наклеєна вузька стрічка фольги. Однак навіть розміри справжньої купюри номіналом 500 грн. і підробки не збігаються.

Нагадаємо, ПриватБанк повідомив українців про фейкову інформацію щодо популярної послуги.

Як повідомляв портал Знай.ua, власник євробляхи влип в аферу століття.

Також Знай.ua писав про те, що ПриватБанк оскандалився з кредитом клієнта.

Дивіться: Як не стати жертвою шахраїв