В Україні анонсували зміну принципів нарахування оплати за спожиті послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Про це повідомляє прес-служба "Київводоканалу".

Відомо, що з 25 січня 2019 року в Україні розпочала діяти нова методика розподілу обсягу спожитих комунальних послуг між споживачами в будинку.

Відзначається, що методику затвердили ще 22 листопада, проте лише зараз вона почала працювати.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Крім того відомо, що вона передбачає, що мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу фактично зобов'язані платити за весь обсяг води, яку спожив їх будинок.

Для будинків, де всі приміщення оснащені лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між усіма споживачами пропорційно обсягу споживання.

Більше того у будинках, де не всі частини приміщень оснащені лічильниками холодної воли, обсяг небалансу розподіляється між споживачами, які не мають лічильників.

Разом з тим варто відзначити, що уряд ухвалив зміни до програми з монетизації субсидій. В новому розпорядженні визначаються умови, за яких українців позбавлять субсидій. Захищатимуть лише так званих "малих" боржників.

Так відповідно до нового закону, тепер українці, які мають заборгованість за компослуги за 30 днів, можуть втратити пільги. Раніше субсидію забирали через борги за два місяці.

Уникнути санкцій можуть лише ті, у кого сума заборгованості не перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів громадян, тобто 340 грн.

Крім того, підставою для відмови у призначенні пільг не зможе стати борг, який утворився з вини самих чиновників. Якщо Мінсоцполітики затримає виплату монетизованих субсидій, через що людина не зможе вчасно заплатити постачальнику компослуг, відбирати субсидію не стануть.

Експерти застерігають, що новий порядок може обернутися справжньою катастрофою для багатьох українських родин.

Згідно з даними Держстату, тільки за минулий рік борги українців за комунальні послуги зросли на 23 млрд. грн., до 55,6 млрд. грн. З цієї суми-понад 26 млрд. грн. – це заборгованість споживачів за газ. В цілому, з жовтня 2017-го, загальний борг населення за жк-послуги збільшився на 96%, а з 2015-го - на 483% (з 11,5 млрд. грн. до 55,6 млрд. грн.).

Нагадаємо, Кабмін затвердив нові правила надання субсидій для українців.

Як повідомляв "Знай.ua", українцям нарешті пояснили, що буде з їхніми грошима.

Також "Знай.ua" писав, що подвійний тариф та нові платіжки за воду змусили українців купатися в тазику.

"Чернігівгаз" не має права нараховувати додаткові кубометри газу людям, які мають лічильник