Чи не кожен українець хоч раз в житті намагався випробувати удачу та грав у лотерею.

Як пояснюють юристи, державна лотерея — це організована гра на удачу, при якій розподіл вигод і збитків залежить від випадкового випадання тих чи інших чисел або квитків. Більша частина внесених гравцями коштів йде на формування призового фонду, частина організаторам лотереї, частина виплачується державі у вигляді відрахувань до державного бюджету.

Про це пише "Я і закон".

Які лотереї в Україні легальні

В нашій країні існує Українська Національна Лотерея, вона має ліцензію на проведення тільки числових лотерей. Якщо комбінація співпала - учасник виграв та може отримати грошову винагороду.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Насамперед ця гра на удачу, не кожен може отримати виграш, оскільки організатори таких ігор зводять позитивний результат до мінімуму. Однак, багато українців можеть похвалитися успіхом, гроші людям все виплачують, і часто це дуже солідні кошти.

Також є дуже багато інших приватних лотерей, в яких учасник одразу дізнається свій результат, є спортивні лотереї, в яких учасник робить ставку на спортивні змагання, у такому випадку він купує квиток вже з конкретними числами.

Виплата грошей

Виплата призів здійснюється за рахунок коштів призового фонду, накопиченого оператором державних лотерей.

Виплата грошових призів державних лотерей здійснюється лише в національній валюті України. В нашій країні заборонено розігрувати та виплачувати приз в іноземній валюті.

Це правило не стосується державних лотерей, сфера розповсюдження яких повністю знаходиться за межами території України. Отримання призів державних лотерей здійснюється у строки і в порядку, що визначені умовами проведення державних лотерей.

Існує певна система і правила отримання виграшу. Наприклад, якщо ви виграли суму яка не перевищує 3000 грн, то її можна отримати прямо в точці розповсюдження білетів. Якщо ви виграли суму яка не перевищує 10000 грн, то вона в автоматичному режимі нараховується на ваш рахунок особистого кабінету, але для цього потрібно бути зареєстрованим на офіційному сайті лотереї.

Суми більші десяти тисяч гривень можна забрати у представницві лотереї.

Терміни виплат

Невеликі виграні суми люди можуть отримати все і одразу. Однак є випадки, коли виплати розтягуються на роки.

В Україні, наприклад, коли сума вашого виграшу більше мільйона гривень, ви зможете отримати його тільки через три роки з моменту першого пред’явлення лотерейного квитка.

Важливо, перед тим, як грати, слід ознайомитися з переліком документів, які ви, у випадку, отримання грошей, повинні будете пред'явити. Інакше потім вас можуть чекати неприємні несподіванки.

Податки

Усі виграшні суми підлягають обов'язковому оподаткуванню.

Згідно з чинним законодавством, в Україні діють наступні правила оподаткування виграшів в лотерею: податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18%, оплата військового збору, ставка якого становить 1,5%.

Отже з виграної суми слід вирахувати 19,5% до держбюджету.

Перед тим, як розпочати гру, обов‘язково вивчайте офіційні правила гри, їх можна знайти в інтернеті або вимагати в офіційних точках продажу лотерейних білетів.

Нагадаємо, українці навчилися дурити банкомати та отримувати реальні гроші "за картонки".

Як повідомляв портал Знай.ua, дві українки нажилися на два мільйони, втіливши стару, як світ, схему обману.

Також Знай.ua писав про те, що жінка купила на барахолці дрібничку, а потім продала її за мільйони.

Дивіться: Лотерея. Суми вражають