У цей день відзначається народне свято Олексій Рибний (за старим стилем – 12 лютого). Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті святителя Алексія Московського, всієї Русі чудотворця, митрополита. В народі свято отримало назву Рибний, оскільки до 25 лютого починає танути сніг і добре ловиться риба.

Олексій Рибний 25 лютого: головні заборони свята

На Олексія Рибного люди виносили на мороз посівне насіння. Вважається, що після цього більше зерен проросте при посадці. При цьому до пізнього вечора залишати їх на вулиці не рекомендувалося, інакше вони можуть померзнути.

Так само наші предки чинили і з натуральної пряжею, при цьому примовляючи: «Морозишь пряж після Власія (його день відзначався напередодні) - будеш з грошима на масляну». Після того як вона побуде якийсь час на холоді, нитка стає набагато рівніше і не так «кучерявитися», а речі з такої нитки дуже довго служать. Люди обов'язково носили новий одяг в цей день, старий надягати заборонялося.

За традицією на стіл цього дня ставили страви з риби. Особливе місце відводилося розтягаям. Дослідники пишуть, що їх назва походить від слова «розтягувати». Розтягаї подавали до рибного бульйону, а під час їжі його іноді заливали прямо в пиріжок. Щоб це було легше робити, зверху пиріжка залишали отвір, який доводилося розтягувати.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Смак розтягаїв завжди був відмінним. Саме тому в 19 столітті і на початку 20-го їх подавали практично в будь-якому шинку, а шинкарі суперничали між собою в їх приготуванні. Тісто для розтягаїв робилося як для ватрушок або взагалі використовувалося кисле тісто на дріжджах, куди додавали перед приготуванням самих розтягаїв трохи соди, від якої тісто ставало ще пишніше.

Ще серед народу ходили прикмети про погоду: чим холодніше на Олексія — тим теплішим буде березень; якщо на Олексія піде сніг – буде дощове літо.

Знахарі і лікарі в це свято позбавляють від переляку. Хвороби подібного роду виліковуються народними цілителями дуже успішно.