Уляна Супрун розповіла українцям, що потрібно робити для того, аби запобігти розвитку слабоумства.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

У 10-25% людей, старших за 70 років, стаються порушення пам’яті та логічного мислення, зміна особистості внаслідок хвороби чи пошкодження мозку, але цьому можна певною мірою запобігти, вважає вона.

"Коли говорять про вікові зміни в мозку, то часто вживають термін "деменція". Її викликає не єдина причина: до деменції більш схильні жінки, курці, люди із замалою та надмірною вагою, фізично і соціально неактивні. Додатковими факторами ризику є діабет, гіпертензія, генетична схильність та високий рівень холестерину, порушення дихання уві сні та перенесений інсульт", - написала Супрун.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Уляна Супрун
Уляна Супрун

За словами Супрун, чарівної пігулки для запобігання чи лікування деменції не існує, а препарати естрогену навіть можуть погіршувати пам’ять, проте можна дещо сповільнити початкову стадію дегенеративних змін.

"Фізичні вправи — дієві. Займатися слід принаймні двічі на тиждень по 40 хвилин та інтенсивно, робити силові вправи, вправи на баланс і витривалість. Так, від фізкультури нікуди не подітися навіть на пенсії. Рух не дає гинути нейронам і підтримує нейропластичність", - наголосила Супрун.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Ще одним ефективним засобом у боротьбі з слабоумством очільниця МОЗу назвала гру на музичних інструментах, спів або прослуховування улюбленої музики, оскільки вона активує численні ділянки мозку, що відповідають за рух, пам’ять і мову.

"Киньте курити. Це суттєвий фактор ризику. Куріння запускає вільнорадикальні процеси, і тим самим пошкоджує судини мозку і нейрони. Воно на 18-30% збільшує ймовірність розвитку деменції та хвороби Альцгеймера. Але якщо припинити курити, то через чотири роки ризик зводиться майже нанівець. Зменшіть споживання тваринних жирів та червоного м’яса і збільшіть частку овочів, коренеплодів, сочевиці і риби в раціоні. Це допоможе тримати баланс холестерину в нормі. Більше того, є люди, що генетично схильні до розвитку хвороби Альцгеймера в пізньому віці — це носії алелю ApoE4, що відповідає за транспорт холестерину в тілі. Саме їм правильні спосіб життя та раціон суттєво знижують ризик деменції. Незалежно від того, які у вас гени, пильнуйте свій раціон", - зазначила вона.

Нагадаємо, Уляна Супрун розповіла українцям про перші симптоми колоректального раку.

Як повідомляв раніше Знай.ua, з 1 квітня в Україні повноцінно запрацює програма "Доступні ліки".

Також Знай.ua писав про те, що лікарі зафіксували другий випадок вилікування пацієнта від синдрому набутого імунодефіциту людини.