У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Кирила Катанського (Сицилійського), єпископа. Руський народ, як часто буває, переінакшив ім'я святителя на свій лад, вклавши в нього новий сенс. Говорили, що день Катаника — остання можливість покататися на санках з гір талого снігу. Інші назви свята: «Кирило», «День Кирила Качальника», «Качальник», «Колодезниця».

Кирило народився в сирійському місті Антіохія в 1-2 століттях. Він став учнем апостола Петра. Він потім призначив Кирила єпископом іншого міста – Катан (Сицилія). За те, що Кирило був дуже благочестивою людиною, мудро керував паствою, всіляко допомагав парафіянам, Бог дав йому дар чудотворення. На відміну від багатьох християнських святих, особливо того часу, він не мученик. Кирило прожив дуже довге життя і помер від старості. Його поховали на Сицилії.

Народні прикмети на 3 квітня

Чого не можна робити 3 квітня

Крім того, що зараз триває Великий піст і є певні заборони на поведінку та їжу, є й інші речі, які не варто робити в цей день. Породіллям не варто переживати, якщо пологи припали на цей день, то вони пройдуть успішно, легко і швидко. Також сьогодні, як і в день іншого святого, Лева Катаника, не можна дивитися на небо. Інакше можна не спеціально побачити падаючу зірку, а це до великого нещастя. Так вважають, бо раніше вірили, що кожна зірка – це людське життя, а якщо вона падає, значить хтось помре.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Приказки та прикмети:

  • Якщо 3 квітня вдарить грім, значить, рік буде дуже врожайним.
  • Жовті промені у висхідного сонця – погода буде доброю.
  • Хмари пофарбовані в синій колір – буде тепла, але дощова погода.
  • Якщо у цей день береза дає багато соку, значить, літній сезон буде буяти дощами.
  • З'явилися комарі – до швидкого потепління.
  • Якщо зацвіла мати-й-мачуха – зовсім скоро стане ще тепліше.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.