Реформа охорони здоров'я дозволила медику самостійно вирішувати, приходити на виклик чи ні. Українці стурбовані тим, що медична допомога тепер стане менш доступною для них. А лікарі, навпаки, раді нововведенню.

Як правильно діяти в разі відмови лікаря йти додому?

НОВІ ПРАВИЛА

Медична реформа передбачає можливість вибору лікаря, не залежно від прописки чи місця проживання. В таких умовах зобов'язувати лікаря ходити додому до пацієнтів – нелогічно і неправильно. В такому випадку медик сам вирішує, йти чи не йти. Це стало можливим ще й тому, що змінився шлях пацієнтського запиту на таку допомогу.

прийом у лікаря

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

ЯК БУЛО? До реформи для виклику лікаря додому (мається на увазі не екстрена допомога), потрібно було подзвонити в реєстратуру і залишити свою заявку, описавши в двох словах скаргу. Реєстратор заносив інформацію в спеціальний журнал. Коли у лікаря закінчувалося час прийому в поліклініці або ЦПМСД, йому передавали заявки з адресами.

ЯК СТАЛО? Сьогодні пацієнт може зателефонувати лікарю та проконсультуватися щодо огляду і лікар пояснить що робити. Частіше всього, пацієнту доведеться самостійно йти до лікаря. А іноді пацієнту потрібна "швидка", а не сімейний лікар.

Як зазначають лікарі, в деяких випадках, коли лікар розуміє, що стан критичний, тоді приймається рішення про огляд пацієнта вдома. Однак, як підкреслюють фахівці, якщо людина просто не хоче виходити зі своєї зони комфорту, але може самостійно дістатися лікарня, в такому випадку лікарі ходити не будуть.

ДО ЧОГО ЗМІНИ?

Представники Міністерства охорони здоров'я кажуть, що нові правила не погіршать надання медичної допомоги українцям. Скоротивши кількість надомних відвідувань, лікар матиме більше часу для амбулаторного прийому і зможе надати допомогу більшій кількості людей. До того ж,йдучи додому, лікар не може взяти з собою всі необхідні інструменти для проведення діагностики. Часто потрібно зробити аналізи, провести кардіограму, УЗД чи рентген тощо. Тому в будь-якому випадку для якісної допомоги, пацієнту потрібно відвідати медзаклад.

УЗД-діагностика

ЩО РОБИТИ? Слід з'ясувати, наприклад, які ситуації потребують надомного відвідування, чи готовий лікар приїхати в інший район, за яким номером телефонувати, якщо хвороба застала у вихідний, святковий день або вночі. А головне, усі ці питання ви повинні обговорити з лікарем ще на етапі підписання договору.

Якщо на ваше прохання приїхати і оглянути вас або вашої дитини лікар відповів відмовою, то він повинен дати вичерпні рекомендації, як вести себе далі: прийняти ліки, передзвонити, якщо стане гірше, прийти на прийом без черги і отримати направлення на аналізи або до вузького спеціаліста, викликати "швидку" та інше.

Варто пам'ятати, що викликати сімейного лікаря додому доцільно лише тоді, коли дійсно існує ризик для вас та інших людей (наприклад, якщо мова йде про інфекційні захворювання і в такому стані громадським транспортом пересуватися не варто).

В екстреному випадку (ніч, вихідний або святковий день) слід викликати "швидку".

швидка допомога

Якщо випадок важкий, але не екстрений (загострення хронічного захворювання, больовий синдром), можна звернутися до чергових лікарів, які знаходяться у найближчому прийомному покої.

Нагадаємо, Уляна Супрун розповіла, як отримати компенсацію за погане лікування.

Як повідомляв портал Знай.ua, Уляна Супрун висловилась про аналізи кандидатів у президенти. І тут без її п'яти копійок не обійшлось.

Також Знай.ua писав про те, що онкологи виявили ліки від раку в одному популярному продукті.

Дивіться: Хто така Уляна Супрун та до чого призведуть реформи медицини в Україні