Зараз українці все більше замислюються про денаціоналізацію ПриватБанку. 16 квітня Господарський суд Києва оголосив перерву до 7 травня 2019 року у справі за позовом Ігоря Коломойського. Таким чином це питання відклали до закінчення виборів. Про це пише Obozrevatel.

У справі про націоналізацію Приватбанку існує дві позовні лінії. Перша - позапланова перевірка банку в жовтні 2016 року, а друга його націоналізація в грудні 2016. Перевірку визнали незаконною, і зараз Нацбанк в Апеляційному суді оскаржує це рішення. Якщо НБУ програє апеляцію, то захист екс-власників банку зможе довести незаконність переходу до держави Приватбанку.

Також проходять засідання суду у контексті позову про можливу незаконну націоналізацію фінустанови. У ході слухань 9 квітня позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пункту про повернення їм акцій Приватбанку, і суд схвалив це клопотання.

У той же час суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду. У міністерстві вважають, що в матеріалах справи відсутні будь-які докази наявності права власності Коломойського на акції Приватбанку.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Це всього лише суд першої інстанції, і навіть після рішення будуть довгі місяці позовів, аж до Верховного Суду.

Економіст Олексій Кущ стверджує, гіпотетично повернення “Привату” колишнім власникам можливе, але малоймовірне. По-перше, їм це не потрібно. За 3 роки кредитний портфель банку скоротився до 50 млрд грн, а зобов'язання перед фізичними та юридичними особами перевищують 200 млрд. Єдиний елемент стабільності банку — 140 мільярдів гривень, які свого часу внесла держава.

“Програма максимум для колишніх власників — отримати компенсацію. Програма мінімум — визнати незаконною націоналізацію. Це робиться для того, щоб отримати хороші позиції перед переговорами з новим урядом вже восени. За допомогою цього екс-власники зможуть домогтися певних преференцій по своєму бізнесу, можливо, у тій же “Укрнафті”, — пояснив економіст.

Якщо розглядати варіант повної перемоги колишніх власників — повернення банку, а також виплату компенсації — 2 мільярди доларів, то це загрожує катастрофою. В цьому випадку банківська система впаде, курс валют суттєво зміниться, а депозити заморозять. Щоправда, економіст запевняє, такий варіант нікого не влаштує, і таке навряд чи станеться.

Нагадаємо, що "ПриватБанк" у відповідь на відгук клієнта, розповів про вимоги і причини відсутності реакції співробітників банку на дії фінансових шахраїв.

Як повідомляв портал Знай.иа, служба підтримки державного "Приватбанку" під відгуком клієнта дала відповідь на інформацію про масове блокування карт клієнтів.

Також портал Знай.иа писав, що банкам заборонили використовувати напис нотаріуса, і тільки на підставі нього стягувати нерухомість за проблемними іпотечними кредитами.