Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету міністрів щодо ПриватБанку. Націоналізацію установи скасували.

Про це повідомив Politeka.

Варто зазначити, що 16 квітня Господарський суд Києва оголосив перерву до 7 травня 2019 року у справі за позовом Ігоря Коломойського. Таким чином це питання відклали до закінчення виборів.

У справі про націоналізацію ПриватБанку існує дві позовні лінії. Перша — позапланова перевірка банку в жовтні 2016 року, а друга його націоналізація в грудні 2016. Перевірку визнали незаконною, і зараз Нацбанк в Апеляційному суді оскаржує це рішення. Якщо НБУ програє апеляцію, то захист екс-власників банку зможе довести незаконність переходу до держави Приватбанку.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Також проходять засідання суду у контексті позову про можливу незаконну націоналізацію фінустанови. У ході слухань 9 квітня позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пункту про повернення їм акцій ПриватБанку, і суд схвалив це клопотання.

Водночас суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду. У міністерстві вважають, що в матеріалах справи відсутні будь-які докази наявності права власності Коломойського на акції Приватбанку.

Це всього лише суд першої інстанції, і навіть після рішення будуть довгі місяці позовів, аж до Верховного Суду.

Економіст Олексій Кущ стверджує, що повернення "Привату" колишнім власникам малоймовірне. За 3 роки кредитний портфель банку скоротився до 50 млрд грн, а зобов'язання перед фізичними та юридичними особами перевищують 200 млрд. Єдиний елемент стабільності банку — 140 мільярдів гривень, які свого часу внесла держава.

Якщо розглядати варіант повної перемоги колишніх власників — повернення банку, а також виплату компенсації — 2 мільярди доларів, то це загрожує катастрофою країні. У цьому випадку банківська система впаде, курс валют суттєво зміниться, а депозити заморозять. Щоправда, економіст запевняє, такий варіант нікого не влаштує, тому це навряд чи станеться.

Нагадаємо, що Коломойський сподівається повернути ПриватБанк: суд дав 10 днів на збір доказів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ПриватБанк блокує рахунки українців: подробиці.

Також портал "Знай.uа" писав, що колекторам Приватбанку заборонили "викидати" українців на вулицю, опубліковано умови.