Українцям, які прострочили оплату комунальних послуг, почнуть виписувати штрафи, починаючи з 1 травня. Такі санкції передбачені ст. 26 закону «Про житлово-комунальні послуги», яка регламентує відповідальність за порушення договору.

Розмір пені, який закладений у договорі, не повинен перевищувати 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення, при цьому максимальний розмір штрафу не може перевищувати 100% загальної суми заборгованості.

Комуналка

Пеню будуть нараховувати з першого робочого дня, який послідує за останнім днем оплати. Якщо держава не надала вчасно пільги (субсидії) або ж станеться затримка заробітної плати, штрафувати не будуть, але при цьому доведеться надати докази.

У разі, якщо протягом 30 днів з дня одержання попередження споживач не розплатиться, виконавець може обмежити (припинити) надання послуги. Це не стосується виконавця послуг з постачання та розподілу електроенергії і природного газу.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Комуналка

Нагадаємо, раніше зазначалося, що київська міська рада має намір запропонувати парламенту збільшити суму штрафу за забруднення населених пунктів. Наголошується, що 27 квітня комісія з екології підтримала проект звернення до парламенту щодо регулювання викидів відходів у неналежних місцях. Викид сміття – серйозна проблема, а місцева влада не здатна сама вирішити це питання. За словами одного з депутатів, це має посилити відповідальність для тих, хто смітить у недозволених місцях. Проект рішення буде розглянутий на черговому засіданні Київради.

Як повідомляв портал "Знай.uа": з 1 травня всі багатоповерхівки остаточно відійдуть від комунальної власності міської ради і не втримаються на балансі ЖЕКів. Згідно Закону мешканці будинків повинні створити ОСББ або вибрати фірму керуючого. Тим, хто не створить ОСББ, доведеться кожному окремо укладати нові договори з постачальниками компослуг.

Також "Знай.uа" писав, що після 23 травня в Україні почнуть штрафувати власників авто на єврономерах, які не встигли пройти митницю в термін, передбачений новим законом від листопада 2018 р. Крім того, водіям нагадують, що штрафи становитимуть від кількох тисяч гривень до кількох десятків і навіть сотні тисяч гривень.