У православному церковному календарі цей день присвячується апостолу від 70-ти Симеону Єрусалимського, сроднику Господньому по плоті, єпископу. Інші назви свята: «Семен», «Семен-день», «Степан», «Свято Ярила». У більшості регіонів Русі в цей час вже починалися орні роботи.

Симеон був проповідником вчення Христа, він наставляв у святій вірі і викривав ідолослужіння. Коли вбили апостола Якова, який був першим Єрусалимським єпископом, на його місце вибрали Симеона. Коли правив імператор Траян, який проводив гоніння християн, язичники схопили столітнього Симеона, довго катували та розіп'яли на хресті.

Чого не можна робити 10 травня

Сьогодні прокидаються різні нечисті сили, які намагаються потрапити в будинок до людини. Вони являються під виглядом жалібних тварин, людей, птахів. Не можна сьогодні нікого пускати до себе. Якщо вже довелося, то потрібно спочатку перевірити істоту святою водою і перехрестити. Якщо веде себе нормально, можна впускати додому. Також у цей день заборонено співати, так як вважається великим гріхом. А людина, яка співала, буде весь рік ходити голодною. Крім того, не можна їсти зерно для посіву, тоді врожаю доброго не буде.

Народні прикмети на 10 травня

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Ясний схід сонця на Семена – літо буде вітряним.
  • Якщо вранці та ввечері небо чисте, а вдень видно купчасті хмари – ймовірні морози найближчим часом.
  • Швидко біжать по небу хмари, означають швидку і тривалу негоду.
  • Якщо весь день ллє дощ, значить в цьому році вродить жито.
  • Ввечері по низині стелиться туман, значить в найближчі дні буде тепло і ясно.
  • Якщо раніше цього дня прогримів перший грім і розспівались жайворонки – настав час польових робіт. Про це ж свідчать листя в лісі і голоси жаб на болотах.
  • Якщо до Семенова дня на березі листя повністю розгорнулися, значить прийшла пора садити картоплю.
  • Чути крик сови – незабаром погода зміниться на гірше.
  • Народжені 10 травня рано одружуються, рано дітей заводять, рано на ноги встають. Носити їм слід гірський кришталь або чорний агат.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.