Злидні та нестача робочих місць з кожним роком все більше українців штовхає на пошуки кращого життя за кордоном. Офіційна статистика говорить, що від 7 до 9 мільйонів наших громадян мігрують на заробітки до ЄС.

Серед найпопулярніших країн стали Польща, Німеччина, Угорщина, Словаччина та Чехія.

Про це пише "Українська правда".

Однак варто дізнатися про умови та інші нюанси щодо працевлаштування за кордоном, що не залишитись розчарованими.

Отже, при плануванні поїздки врахуйте наступні рекомендації.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

1. Проаналізувати ринок праці

Дізнайтеся, які спеціальності користуються попитом на ринку, які види робіт пропонуються для мігрантів в тій країні, куди ви зібралися поїхати, а також перелік вимог до претендентів і умови працевлаштування.

Оцініть свої шанси та подумайте, чи вашого досвіду та кваліфікації буде достатньо, щоб підійти роботодавцям.

Поміркуйте, чи ви готові працювати на нижчій посаді або поступитися своїм статусом заради нового досвіду роботи і життя в іншій країні і, можливо, більш вигідних фінансових умов.

Дуже важливо об'єктивно оцінити ситуацію, зважити всі "за" і "проти", щоб раптово не зіткнутись з великими проблемами.

2. Дізнайтеся все про роботу та країну

Детально вивчіть умови працевлаштування іноземців у обраній країні, зокрема типи контрактів, документів на працевлаштування і робочих віз, а також рівень зарплат оподаткування, соціальні гарантії, медичне обслуговування і в цілому права і обов'язки обох сторін.

Дістаньте якомога більше інформації про вашого майбутнього роботодавця, зокрема відгуки наших співвітчизників, які раніше працювали в цій компанії.

Проаналізуйте, що пишуть про компанію в інтернеті, запросить відгуки в мігрантських групах у соціальних медіа, поцікавтеся у ваших знайомих і друзів, чи у вашому загальному колі спілкування є хтось, хто вже працював за кордоном і може поділитися своїми порадами.

Якщо для працевлаштування ви користуєтеся послугами кадрової агенції, зверніть увагу на відгуки клієнтів і репутацію агенції.

Не зайвим буде також підготувати список важливих контактів, серед яких консульський відділ Посольства України, консультаційні центри, українські фонди і спільноти діаспори, веб сайти і соціальні групи з корисною інформацією для мігрантів (наприклад, migrant.info), а також контакти знайомих і друзів, які вже живуть або працюють за кордоном.

3. Вчити мову

Знання місцевої мови допоможе швидше і легше адаптуватися до нового культурного середовища.

Однак вивчення мови вимагає багато часу. Тому в ідеалі потрібно почати вчити мову ще вдома.

Як варіант, вже на місці можна записатися у мовну школу або опановувати знання онлайн.

4. Опрацювати план Б

Завжди слід бути готовим до всього, наприклад, більш висока вартість житла, ніж ви розраховували, несвоєчасна опдата праці або ж несподівані проблеми зі здоров'ям тощо.

Як план Б може бути деяка грошова сума "на чорний день", а також надійна людина або родич, до якого можна звернутися в разі форс-мажорних обставин.

Також, проаналізуйте перелік послуг та сервісів, які можуть вам знадобитися за кордоном, наприклад. Дізнайтеся про сервіси переказів коштів додому, квитки на транспорт, встановіть корисні мобільні додатки.

5. Будьте на зв'язку

Переїжджаючи за кордон важливо тримати зв'язок з рідними. Також їм не зайвим буде повідомити про ваше пересування, адресу продивання, роботи тощо.

Крім того, рідні завжди зможуть вас підбадьорити та підтримати.

Нагадаємо, українським заробітчанам пояснили, як отримати іноземну пенсію.

Як повідомляв портал Знай.ua, чому українці вишиковують у черги перед урнами? До чого довели країну, їжа доступна лише на смітнику.

Також Знай.ua писав про те, що українським вчителям розповіли, коли чекати підвищення до зарплатні.