У церковному календарі цей день присвячується пам'яті преподобних Сергія Германа і Валаамських – відомих праведників і чудотворців. Інші назви свята: «Напередодні Петрового дня», «Кінець Петрова поста», «Кропив'яні заговини». Вважалося, що після цієї дати кропива втрачає свої цілющі властивості. Тому потрібно було встигнути зварити щі з листя цієї пекучої трави — останні в цьому році.

Перед Петровим днем потрібно жінкам на світанку зірвати кропиву руками. Її використовують для відварів, які зміцнюють волосся і запобігають їх випадання, раніше ще робили з неї волокно, щоб шити мішки, пасу і одяг. А ще сьогодні є звичай обпалювати один одного кропивою. Є повір'я, що це допоможе зміцнити здоров'я. А якщо ви сьогодні знайдете одну квітучу рослину, яку називають петров хрест, то її треба вирвати з коренем і зберегти. Так ви отримаєте велику удачу, корінь захистить від напастей і може привести вас до скарбу. Також чешуйник, як ще називали цю рослину, може стати оберегом від нечистої сили і людського зла.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Щі потрібно приготувати сьогодні з кропиви, її ж потрібно додавати в салати, начинку для пиріжків, а також можна заварити чай з кропиви. Вона повинна додати сили і здоров'я.

Популярні новини зараз
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше для селян це був час першої картоплі, але перед тим як її їсти, треба було прочитати «Отче наш». Господиням ж треба перед вхідними дверима і на вікна розвісити пучки кропиви, а також покласти її на поріг, на підвіконня і на горище. Це має захистити вас від порчі і пристріту. З кропиви ще плетуть полотна, які повинні позбавити від болю в попереку і суглобах. А ще обов'язково потрібно попаритися в лазні кропив'яним віником.

Народні прикмети на 11 липня

Є ще кілька цікавих повір'їв у цей день. Потрібно збризнути голову росою, яку зібрали з кропиви, тоді голова не буде боліти. Сни з 11 на 12 липня віщі. А якщо ваша дитина сьогодні вперше пішла, то потрібно легенько її ніжки поплескати кропивою.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом літом. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.