В Україні починаючи з 6 серпня набуває чинності Закон "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".

Експерти зазначають, що цей Закон абсолютно відповідає Регламенту Євросоюзу. Однак бізнес певним чином застерігається щодо таких нововведень.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

супермаркет
супермаркет

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

По-перше, даним Законом передбачено 2 види строку придатності - по продуктам, які швидко псуються та іншим. Однак, у ЄС немає чіткого розмежування цих категорій і бізнес самостійно визначає, до якого виду належить його продукція.

По-друге, необхідність визначення партії продуктів для легкості її ідентифікації. Адже Законом "Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів" визначено, що номери партії обов'язково повинна передувати буква L, або якщо продукцію можна ідентифікувати за кінцевою датою споживання.

продукти
продукти

По-третє, необхідність зазначення назви оператора ринку, відповідає за надання інформації, наприклад, у разі Private Label їм стає замовник, а не безпосередній виробник.

Четвертий момент, з 6 серпня Мінекономрозвитку своїм наказом скасовує Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів. Тому перехідний період для маркування продукції за старими нормами може бути під загрозою. Адже немає законодавства, яке регламентуватиме прийдешні маркування (протягом 3 років), закладено в Законі про інформацію.

По-п'яте, визначення найбільшої площі продукції, де зазначається основна інформація (складу продукції тощо). Так, наприклад, це чітко визначено в інструкції ЄС, тому бізнес наполягає на таких рекомендаціях і з боку Держпродспоживчслужби для українського ринку.

Таким чином, Європейська Бізнес Асоціація закликає залучити бізнес до офіційних консультацій щодо застосування окремих норм Закону.

Нагадаємо, де дешевше і смачніше: в мережі порівняли відпочинку на українських курортах.

Як повідомляв Знай.uа українці відкрили новий рай в Європі: 14 зарплат на рік.

Знай.uа писав, ціни на продукти в Польщі та Україні: від контрастів у декого відвисне щелепа.