З кожним днем помітно зростає обсяг сфер послуг, що надаються банками. Кожен клієнт банку може вибрати для себе найбільш вигідну пропозицію з регулярно зростаючого списку послуг. Звичайно ж робота з юридичними особами для фінансових установ так само важлива, як і з рядовими громадянами. Зараз в Україні все більше набирає популярності послуга лізингу для юридичних осіб.

Вона стає найбільш актуальна, коли підприємство не може придбати собі транспортний засіб, або вважає таку покупку недоцільною, а оренда за таку машину обходиться занадто дорого. У даній статті пропонуємо докладніше ознайомитися з особливостями придбання юридичними особами різних об'єктів в лізинг, і звичайно дізнатися, які існують вигідні відмінності лізингу від кредитування і розстрочки.

У чому переваги лізингу для юридичних осіб

І так спершу варто ознайомитися з перевагами, які може отримати юридична особа, коли набуває що - то в лізинг:

  • Наявний податок на прибуток зменшується, а ПДВ можна повністю повернути за допомогою лізингових платежів;
  • Кожна людина особисто для себе вибирає найбільш зручний графік для погашення платежів;
  • Ніяка заборгованість не накопичується на балансі, також співвідношення своїх і позикових грошей не змінюється, з цього ясно, що лізингоодержувач має повне право на отримання банківського кредиту;
  • Лізингодавець здатний профінансувати до 75-80% від загальної суми об'єкта;
  • Юридичні особи не зобов'язані викуповувати нерухомість, спецтехніку або автомобілі в кінці терміну дії договору, вони мають право просто взяти новий об'єкт замість;
  • Юридична особа не стосується жодних питань з купівлі та фінансуванню, все це вирішує лізингова компанія;
  • Для клієнта набагато простіше отримати послугу лізингу, ніж кредит, тому, що заставним майном є об'єкт лізингу.

Переваги лізингу для юридичних осіб

Для оформлення лізингу юридична особа повинна внести внесок у вигляді 10%.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Найвагоміші відмінності між кредитом, лізингом і розстрочкою для юридичних осіб, це не тільки фінансові аспекти, а й володіння об'єктом угоди. У випадку з кредитуванням - майно відразу ж після того як договір підписаний переходить у власність клієнта. Коли клієнт оформляє лізинг, то об'єкт обраний клієнтом, є власністю компанії в плоть до оплати останнього платежу. Коли майно набувається в розстрочку, то власником майна є продавець товару.

Лізинг вантажних автомобілів (з пробігом), список необхідних для оформлення лізингу об'єктів

Всім відомо, що юридичним особам доступний досить широкий асортимент об'єктів, які допустимо купити в лізинг. І цей список не обмежується автомобілями і нерухомістю, це можуть бути транспортні засоби комерційного характеру. Вибір автомобіля природно залежить від потреб самого клієнта, а також виду його бізнесу.

Так лізинг вантажних автомобілів для юридичних осіб на сьогоднішній день досить популярна послуга, нею користується як середній, так і великий бізнес. Дана послуга дає можливість отримання необхідного транспорту для надання своїх послуг і при цьому практично не впливати на фінансову стабільність компанії.

Юридична особа з метою придбання вантажного автомобіля в лізинг, має вибрати дилера і лізингову компанію. Тільки після цього лізингодавець має право взяти на себе весь процес оформлення.

Лізинг вантажних автомобілів

Лізинг комерційного автомобіля

Тут хочеться розповісти докладніше про лізинг мікроавтобусів і автобусів, угоду такого плану можна оформити досить швидко, буквально за пару днів. Після того, як юридичною особою буде внесений аванс він має право отримати авто в своє розпорядження. Лізинг комерційних автомобілів найбільш популярний в колі служб перевізників (маршрутних таксі), і звичайно різних служб доставки.

Як можна взяти спецтехніку в лізинг, основні правила

Найчастіше купівлю спецтехніки в лізинг здійснюють забудовники. Варто підкреслити, що це зручно хоча б по тому, що забудовники не витрачають відразу серйозну суму на придбання такої техніки, і якщо у них не буде замовлень, вони мають повне право повернути спецтехніку дилеру, лише заплативши за його оренду. Такий момент дуже вигідний для компанії і дає їй можливість відчувати фінансову стабільність.

Спецтехніка в лізинг

Лізинг для сільгосптехніки Україна

Зараз фермерам доводиться дуже непросто, з тієї причини, що держава не видає їм кредит для того, щоб вони могли розвивати свій бізнес, і зовсім відмовляється будь-яким чином підтримувати аграрні компанії. Навіть беручи до уваги те, що попит на українську сільгосппродукцію в Європі і в усьому світі помітно зростає з року в рік. Саме тому єдине рішення для фермерів в даній ситуації - це брати в лізинг сільгосптехніку. Серед них: комбайни, трактори, всілякі сівалки та інше.

Для того, щоб працювати і обслуговувати сучасну сільгосптехніку необхідно мати певні знання, так простий тракторист не зможе цього робити, так як специфіка роботи дуже відрізняється від вітчизняної техніки. Так само важливо мати весь необхідний інструмент і обладнання. Лізингові компанії України взяли і це під свою юрисдикцію, і зараз пропонують фермерам такі умови, згідно з якими за технічним станом техніки стежить саме лізингодавець. Така можливість з'явилася після того як, дилерські мережі, які реалізують сільгосптехніку стали тісно співпрацювати з сервісними центрами, вони і займаються ремонтом техніки.

Ось коли фермер вирішує підписати договір лізингу, він нічим не ризикує, тому що все використовуване обладнання в необхідному робочому стані буде підтримувати лізингова компанія.

Як взяти лізинг на автомобіль або техніку юридичній особі

Найкраще, коли компанія приймає рішення щодо оформлення лізингу, доручити це одному спеціалісту, щоб знати з кого буде попит з даного питання. Було б добре, якщо ця людина буде мати економічну та юридичну освіту. Більшість великих компаній так і роблять, призначаючи одного відповідальної людини, яка в разі виникнення будь - якого питання зможе без праці зорієнтувати в ситуації і дати відповідь. За статистикою, якщо фірма призначає таку людину, то він з усіх сил намагається домовлятися про найбільш вигідних умовах, для цього звичайно не зайвим буде його правильна мотивація.

Лізинг на автомобіль

Далі рекомендуємо конкретніше ознайомиться з покроковою інструкцією процесу оформлення лізингу юридичною особою. Перераховуємо всі етапи необхідні для вирішення даного питання:

  • Етап 1 - насамперед необхідно вибрати об'єкт лізингу і фінансової установи, детально ознайомиться з умовами співпраці. Об'єкт лізингу рекомендується вибирати якомога ретельніше спираючись на потреби та вимоги юридичної особи. Найчастіше в лізингових компаніях є різні каталоги зв'язкові з нерухомістю, транспортними засобами, спецтехніки.

Клієнту залишається тільки вибрати необхідне для нього обладнання та можна оформляти угоду. Перед тим як почати співпрацю варто уважно вивчити відгуки про цю лізингової компанії і дізнатися про її репутації. Так само варто дізнатися тривалість її роботи на ринку, наявністю досвіду, і звичайно які клієнти до неї зверталися. Діючі клієнти зможуть вас проінформувати щодо якості та системі обслуговування в обраній вами лізингової компанії.

  • Етап 2 - далі необхідно зібрати всі необхідні документи. І передати їх для схвалення на отримання лізингу. В цей же час краще відправиться на консультацію до фінансисту, який займається питаннями оптимізації грошових витрат і витрат часу.

Для отримання лізингу юридичними особам буде потрібен такий пакет документів: заявка від уповноваженого людини особи, анкета на лізингову операцію з печатками заявника, копія статуту організації, копія документа про постановку на облік в податковій, копія протоколу про призначення уповноваженого людини, фінансовий звіт на якому видно баланс компанії, довідка підтверджує наявність діючих банківських рахунків, і останній документ це особиста згода юридичної особи на обробку персональних даних.

Такий пакет документів є стандартним, для того, щоб укласти угоду, але буває і таке, що лізингова компанія просить ще дещо - які додаткові документи на свій розсуд.

  • Етап 3 - далі необхідно ознайомиться і підписати договір, відразу після того, як будуть узгоджені авансові суми і всі тонкощі, саме з цього моменту і вважається початок функціонування лізингової угоди.

Розподіл графіка платежів є дуже важливим пунктом угоди, юридична особа може вибрати його базуючись на фінансових надходженнях на баланс підприємства.

Найчастіше лізингодавці зацікавлені у співпраці, і самі приїжджають в офіси юридичних осіб та на їх території беруться за оформлення угоди на автолізинг. Плюси такої процедури в тому, що даний підхід на користь клієнта, для його зручності. Якщо постановка цілей грамотно розподілена, то дана процедура не займає багато часу.

  • Етап 4 - в цей час необхідна оплата авансового платежу, після цього клієнт має право отримати своє довгострокове розпорядження об'єкт лізингу. Найчастіше цей транспортний платіж лізингові компанії розраховують як 10-20% від початкової вартості майна, в рідкісних випадках лізингові компанії не призначають цей платіж зовсім. Розстрочка для юросіб можлива в період від 2 до 10 років.
  • Етап 5 - Підсумкова щабель, це отримання майна у володіння по лізингу. Якщо це спецтехніка або старі автомобілі, то її зобов'язані передати постачальнику, в салон або дилерську мережу. Якщо це стосується будь-яких приміщень, то вони передаються забудовнику. Після цього проводиться реєстрація майна в державних інстанціях і приміщення застраховують.

За збереження обладнання автомобіля цілком відповідає клієнт, існують випадки коли лізингова компанія надає деяку підтримку юридичним особам. Найчастіше це відбувається як, здійснюється купівля сільськогосподарської або спеціальної техніки.

Після того, як термін угоди добігає кінця, юридична особа має право зробити повернення майна або просто викупити його за залишковою вартістю, і поставити на баланс своєї компанії.