Як відомо, в Україні з 1 жовтня приберуть з обігу монети номіналом 1, 2 і 5 копійок, а я з'являться купюри номіналом 1000 грн. Таким чином Нацбанк наздоганяє інфляцію, а також економить гроші.

Слід зазначити, що потроху Нацбанк позбавиться від 25 копійок. Однак розплачуватися можна буде до 1 жовтня 2022 року.

Куди подіти дріб'язок?

Протягом одного року дрібні монети можна безкоштовно поміняти в усіх відділеннях банків України.

5 і 10 гривень стануть монетами

Нацбанк збирається випустити нові монети номіналом 5 і 10 гривень. Таким чином, паперові гроші до 10 грн. потроху будуть вилучати з обігу. Також не потрібно міняти банкноти на монети.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

До того ж, після реалізації даної кількість номіналів скоротиться до 12.

"Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу - від США, Канади, Великобританії, Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії", - повідомив голова Нацбанку Яків Смолій.

Нова купюра тисяча гривень

Так, починаючи з 25 жовтня Нацбанк введе в обіг тисячну банкноту.

Подвоєння номіналу дорогий купюри відбувається через знецінення гривні та зростання заробітної плати. Споживча інфляція в останні кілька років становить 10-13% в рік.

Що це дасть?

Щорічну економію на виготовленні 1, 2 і 5 копійок Нацбанк оцінює в понад 90 млн грн. Також перехід на металеві гривні дозволить заощадити, так як паперові гроші слугують лише кілька років, а от металеві - десятиліття.

До того ж, фахівці іноді сумніваються в доцільності цієї політики. Приміром, екс-заступник голови Нацбанку з валютно-курсової політики Сергій Яременко не знаходить необхідним виключати з обігу паперові гроші на користь монет.

Яременко критикує виконання монет, які "неможливо відрізнити".

"Теоретично в НБУ вивчати громадську думку, споживчі звички і традиції, але поки у нас копіюють європейські процеси і на перший план виводять економічну складову друкування грошей, а не зручність", - сказав експерт.

"Введення банкноти в 1000 гривень носить негативне забарвлення у свідомості громадян. На цьому тлі необхідно підтягнути "низи", побудувати новий рівень значень гривні в очах простих громадян", - повідомив він.

Ціни без копійок і податкова бюрократія

Висновок дрібних монет на даний момент призвело до введення правила округлення сум в чеку при касових операціях.

Так, якщо сума закінчується на 1-4 копійки, то вона заокруглюється в бік зменшення, якщо на 5-9 копійок - у бік збільшення. Це не призводить до переплат.

"це Необхідно доносити споживачам. Тому що в минулому році, коли вперше заговорили про округлення цін, була хвиля обурення при додаванні інших", - сказав фахівець.

Питання щодо дрібниці досить просто вирішити з допомогою безготівкових розрахунків та застосування карток лояльності.

За словами експертів, проблеми залишаються саме у представників бізнесу. На кінець вересня 2019 року з податківцями все ще точно не встановлено певні правила щодо заокруглення та застосування штрафів, якщо порушаться правила. До того ж, лунають скарги щодо відсутності офіційних рекомендацій по виплаті заробітної плати при відсутності дрібних монет. Так як при заниженні платежів хоча б на одну копійку, податківці можуть накласти штраф.

Нагадаємо, що в Україні заборонили купувати товари післяплатою.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям нагадують, чого чекати від другого осіннього місяця.

Також портал Знай.ua писав, що у НБУ пояснили подорожчання гривні.