День працівників стандартизації та метрології в Україні

В Україні цей день відзначають щороку 10 жовтня, а встановили його в 2002 році за Указом Президента, так як працівники сфери стандартизації та метрології вносять вагомий внесок у розвиток економіки держави. Діє і Закон «Про стандартизацію». Він встановлює правові та організаційні основи стандартизації та забезпечує єдину технічну політику.

Всесвітній день психічного здоров'я

День відзначають з 1992 року, ініціатором стала Всесвітня федерація психічного здоров'я, щоб підвищити інформованість населення щодо цих проблем і розповісти про способи зміцнення психічного здоров'я, про профілактику і лікування подібних розладів. Тому до цього дня видаються тематичні журнали і розсилаються звернення уряду, які закликають взяти участь в міжнародному русі. Головне завдання цього дня – скоротити поширеність хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, депресії, епілепсії і розумової відсталості.

Всесвітній день зору

Міжнародне агентство з профілактики сліпоти надало дані, за якими близько 253 млн людей мають проблеми із зором, а з них 36 млн. взагалі не бачать. Важке і помірне порушення в 217 мільйонів. Ці цифри вражають. Тому створили Всесвітній день зору і відзначають його у другий жовтневий четвер. Ініціатором стала Всесвітня організація охорони здоров'я. За допомогою цієї дати залучають глобальну увагу до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з такими порушеннями.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Всесвітній день боротьби зі смертною карою

Цей день заснували в 2003 році, ініціатором стала Всесвітня коаліція щодо заборони смертної кари. З цього часу його проводять щороку. Сама коаліція була створена в 2002 році в Римі і зараз в ній більше 150 міжнародних та національних правозахисних організацій, асоціації адвокатів, профспілки та органи влади. Мета її – скасувати смертні вироки і страти у всіх країнах, де ця міра покарання ще законна.

Православні свята:

  • Преподобного Саватія Соловецького.
  • Священномученика Петра, митрополита Крутицького.

Саватій Бджільник

В цей день відзначається пам'ять Саватія Соловецького. Бджолина девятина закінчувалася в цей день, а значить пора було готувати бджіл до зими. Бджолярі просили дітей помолитися Саватієві, тому що всі справи, пов'язані з бджолами вимагають моральної чистоти, яка є у маленьких дітей. Іншою ж роботою займатися не можна, інакше вона просто не піде на користь, а людина згрішить.

Народні прикмети на 10 жовтня

Іменини в цей день

Килина, Аристарх, Віктор, Герман, Дмитро, Ігнатій, Марк, Михайло, Петро, Саватій, Федір

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.