Американські вчені з університету Рутгерса виявили в ґрунті мексиканських джунглів новий антибіотик фазоліцин (phazolicin), який має особливу цінність при застосуванні в сільському господарстві. Про це повідомляє журнал Nature Communications.

вчені
вчені

У статті йдеться про те, що екзотичний антибіотик був виявлений в кореневих клубеньках дикорослого виду бобів Phaseolus vulgaris і здатний фіксувати азот і стримувати зростання шкідливих мікробів.

"Опірність бактерій до антибіотиків є величезною проблемою як в медицині, так і в сільському господарстві, ось чому так важливі пошуки нових речовин з антибактеріальними властивостями", – розповів біохімік Костянтин Северинов з університету Ратгерса в Нью-Брунсвике, США.

За словами вченого, антибіотик здатний атакувати бактеріальні клітини. Але найважливіше з його властивостей те, що він здатний проникати в бактерію і "прикріпитися" до її рибосоми, перешкоджаючи її здатності виробляти білки.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

дослідження
дослідження

Вчені запевняють, що виявлений фазолицин можна вводити в коріння гороху, сочевиці, нуту, арахісу та інших сільськогосподарських культур, адже за допомогою цього антибіотика рослини будуть активніше забезпечуватися азотом, у них також з'явиться можливість протистояти бактеріям. Тому, що новий антибіотик, який отримав назву фазоліцин, запобігає потраплянню шкідливих бактерій в кореневу систему бобових.

Нагадаємо, покладено початок безсмертю: люди в білих халатах оживили мозок істоти.

Як повідомляв портал Знай.uа, одну з найбільших таємниць Всесвіту розкрито: чорні діри - не ті, за кого себе видають.

Також портал Знай.uа писав, що стародавні люди прийшли на Мадагаскар з Африки 11 тисяч років тому - це виявилося на 9 тисяч років раніше, ніж припускали вчені.