Володимир Зеленський, президент України, разом парламентом почав масштабну реформу трудового законодавства країни. Влада планує повністю змінити усталені взаємини між роботодавцем і працівником.

Поки що конкретного законопроекту немає, проте, деякі депутати висловлювалися про те, що може бути в новому КЗпП.

Ось, наприклад, висловлювання Галини Третьякової, голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів: "Ми будемо намагатися створити для вас, для бізнесу, дуже прості і дешеві умови відкриття і закриття робочого місця - саме для того, щоб ви створювали побільше таких робочих місць у країні. Хочемо, щоб ви мільйон таких робочих місць створили протягом 5 років. Але це означає, що ми будемо трохи "наїжджати" на права і дискримінувати найманого робітника. За це, ми думаємо, бізнес повинен включитися в пенсійну реформу другого рівня. І отримавши здешевлення закриття і відкриття робочих місць, трохи поступитися".

Парламент

Олексій Гончарук, прем'єр-міністр України, теж висловлювався щодо того, що хоче спростити трудові стосунки українців: "Зараз у нас часто взяти людину на роботу - це все одно, що його усиновити. Люди бояться брати когось на роботу, тому що потім ти нічого з цим не зробиш. Якщо людина тобі не підійшов, і ти помилився, ти потрапляєш на гроші. Тому люди йдуть від того, щоб легально когось приймати на роботу".

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Кілька законопроектів, які спростять український Кзпп, вже прийняли. Серед них законопроект "Про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо усунення норм, які порушують права і законні інтереси роботодавців)", його вже прийняли в першому читанні. Він припускає, що роботодавця тепер не будуть відразу штрафувати, якщо у нього працює людина без трудового договору. Спочатку надішлють попередження, а якщо зловлять вдруге, то випишуть штраф у восьмикратному розмірі мінімальної зарплати.

Парламент

Деякі фахівці цей законопроект оскаржили. За їх словами, він захищає більше роботодавців, а от працівників залишають без прав.

Ходить багато чуток про те, що ще може чекати українців у новому трудовому кодексі. Наприклад, скорочення відпустки, право роботодавця не оплачувати працю і звільняти протестувальників співробітників, звільнення жінок у декреті. Все це залишається чутками, але може стати реальним.

Юлія Соколовська, міністр соцполітики, заявляла, що українцям потрібно самим збирати грошей на старість, тому що найближчим часом в країні планується накопичувальної пенсійної системи.

Нагадаємо, раніше українцям підготували зарплатний сюрприз: встигни все до 27 років.

Також Знай.иа писав про трудовий договір в Україні: як правильно укладати і зразок.

Ще Портал Знай.иа повідомляв, як звільнитися з роботи: правила, небезпеки та дискримінації.