Міжнародний день проти фашизму, расизму і антисемітизму

Цей день щороку відзначають 9 листопада. Ініціатором його створення стала Міжнародна мережа проти расизму UNITED. У ній більше 500 організацій з 49 країн. Цю дату обрали, тому що в ніч з 9 на 10 листопада 1938 року почався масовий єврейський погром у Німеччині. Його назвали «Кришталевою ніччю». Це була перша масова акція фізичного насильства до євреїв від Третього рейху.

Кожен рік в цей день у багатьох країнах світу проводять тематичні мітинги, виставки і демонстрації, а також інші акції в пам'ять про жертви нацизму, терору на національному, антисемітському або расистському ґрунті.

Кришталева ніч, Военное обозрение
Кришталева ніч, Военное обозрение

День української писемності та мови

Цей день відзначають в Україні щороку 9 листопада. Встановив його президент Леонід Кучма своїм указом у 1997 році. Дата була обрана ця, тому що це також день Нестора Літописця. Він був послідовником Кирила і Мефодія. Це державне і ще церковне свято. Вважається, що перший твір в сучасній українській мові, який відповідає візантійським першоджерелам, це акафіст Богородиці Холмській.

За традиціями в День української писемності та мови проводять урочисті та святкові заходи, покладають квіти до пам'ятника Нестора Літописця, нагороджують кращих літераторів України, видавництва, які випускають літературу українською мовою.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

День української писемності та мови, Бібліотека УДХТУ
День української писемності та мови, Бібліотека УДХТУ

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

Спочатку це свято називалося Всеукраїнським днем працівників культури та аматорів народного мистецтва. Встановили його в 2000 році і відзначали 23 березня. Але в 2011 році перенесли на третю неділю травня, а в 2013 році дату змінили на 9 листопада. День заснували, щоб відзначити вагомий внесок працівників культури у відродження української національної культури, розвиток народної творчості. Останнім часом за традицією керівництво країни і міністри культури вітають зі святом всіх працівників культури. Тим, хто відзначився найбільше, вручають державні нагороди.

Українське мистецтво, kaliningrad.postupi.online
Українське мистецтво, kaliningrad.postupi.online

Православні свята:

  • Преподобного Нестора Літописця, Печерського, в Ближніх печерах.
  • Мученика Нестора Солунського.

Обітниця на Параскеву

Це напередодні дня святої Параскеви. У наших предків було прийнято давати обітниці. Вони не релігійного значення зазвичай. Тобто це було швидше обіцянкою виконати яку-небудь роботу. Вважалося, що за виконання обітниці Параскева нагородить виконанням заповітного бажання або здоров'ям для близьких. Якщо в дім приходило нещастя, то давали обітницю і виконували її в мовчанні, а на наступний день йшли в церкву і молилися святій Параскеві.

Народні прикмети на 9 листопада

Іменини в цей день

Андрій, Афанасій, Віллі, Іван, Капітоліна, Максим, Марк, Нестор, Микола, Сергій, Степан


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.