У православному календарі це дата вшанування пам'яті преподобних Спиридона і Нікодима, проскурників Печерських. Інші назви свята: «Нікодим», «Нікодимів день», «День матиці». У різних регіонах Русі день 13 листопада відзначався по-своєму: десь шанували мисливців, десь рибалки влаштовували своє свято, десь проводжали осінь і зустрічали зиму.

В цей день слід перевести курей у утеплені курники на зиму або утеплити ті, які вже є. Огляньте їх, багато з них можуть бути занадто слабкі, щоб пережити зиму. Раніше їх забивали, але зараз може знадобитися допомога лікаря. З курки сьогодні прийнято готувати різні страви: запікати її, смажити, фарширувати, робити котлетки і пироги курники. А із риби, яку зловили в цей день, потрібно приготувати пиріг і дати його спробувати всім членам сім'ї. Це принесе в родину мир і щастя.

Пиріг, фото: Delicious
Пиріг, фото: Delicious

Часто у цей час вже випадає сніг і багато хто виходив на полювання на зайця. Але цього року снігу ще немає. Раніше перед полюванням потрібно було три рази потоптатися навколо себе так, щоб залишити сліди. Потім в цьому колі потрібно було стати і читати «Отче наш». Так можна заговорити себе від невдалого полювання. Спійману здобич їдять всією родиною. А щоб отримати більше здобичі, потрібно повісити на дерево в саду хвіст першого зайця. Знімають тільки після закінчення зимового полювання.

Народні прикмети на 13 листопада

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Також, якщо ви живете в приватному будинку, то потрібно перевірити дах, щоб узимку не було проблем. Можна вигнати з дому пожежі спеціальним замовом. Жінці потрібно поставити посеред столу свічку й сказати, дивлячись на неї: «Свічка горить, палає, мій дім зігріває. Більше і не треба, не буде вдома пожежі. Вогонь великий не розгориться, в моїй хаті не оселиться. Буде вона міцна і від полум'я потужного захищена. Амінь. Амінь. Амінь». З цією свічкою потрібно обійти всі кути будинку, а потім збризнути їх святою водою.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.