Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана Азійських і матері їхньої преподобної Феодотії. Інші назви свята: «Кузьминки», «Кузьма і Дем'ян», «Рукомесленники», «Безсрібники», «Божі ковалі».

Косма і Даміан жили в 3-4 століттях, їх виховувала мати свята Феодотія. Тому братися виросли в християнській вірі і проповідували в рідному місті. Коли вони стали юнаками, почали вчитися на лікарів. Бог дав їм здатність зцілювати хворих за їх праведне життя. Але святі ніколи не брали плати з людей. Тому їх і назвали безсрібниками.

Косьма і Даміан, фото:st-kosmadamian.cerkov.ru
Косьма і Даміан, фото: st-kosmadamian.cerkov.ru

Чого не можна робити 14 листопада

Косьма і Дем'ян вважаються покровителями ковалів і майстринь. Тому в цей день гріх працювати в кузні і займатися рукоділлям. Але якщо не встигли щось зв'язати, то можна попросити у них допомоги надолужити згаяне. Також, коли будете давати милостиню, не дивіться в очі жебракам. Інакше до вас прийде біда. Ще не можна виливати на вулицю воду, в якій скупали новонародженого. А то дитина не буде спати.

Народні прикмети на 14 листопада

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Кузьминки — зустріч зими.
  • Якщо вдень стоїть тепла погода, то зима буде теплою.
  • Якщо піде сніг, то навесні ріки розіллються.
  • Якщо на Кузьминки осінні дерева повністю не скинули листя, то зима буде лютою, а урожай не вдасться.
  • Кузьма-Дем'ян з цвяхом, Микола з мостом.
  • Закує Кузьма-Дем'ян, до червоної весни не розкувати.
  • Кузьма закує, а Михайло розкує (часто 21 листопада бувала відлига).
  • Народжені 14 листопада проживуть довге і доброчинне життя. Вони можуть стати хорошими цілителями. Носити їм слід корали.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.