Читачам запропонували ознайомитися з аналізом нового Трудового кодексу.

Так, президент України Володимир Зеленський першим заговорив про необхідність перезавантаження трудове законодавство. Голова комітету соціальної політики ВР Галина Третьякова підірвала інтернет заявою про те, що новий кодекс від "Слуги народу" є дуже ліберальним і дискримінувує права працівника. Міністр економічної політики Тимофій Милованов заявив, що влада готується представити новий проект Трудового кодексу через кілька місяців.

Трудовий кодекс 2019

Звільнення

Новий кодекс не передбачає такої підстави звільнення, як скорочення штату працівників. Роботодавець має право звільнити кого хоче і коли хоче без пояснення причин (стаття 35). Але, працівника повинні письмово повідомити про звільнення за конкретний термін (від 15 до 90 днів), який залежить від його стажу на підприємстві. Також роботодавець може замінити термін повідомлення виплатою подвійний зарплати за кожен день.

Працівники за викликом

Стаття 22 Трудового кодексу вводить новий вид трудових договорів – з не фіксованим робочим часом. Таким чином, працівник працює не за конкретного графіку, а тоді, коли його викликають. Відзначається, що його можуть викликати як понад 40-годинний тижневої норми, так і менше, проте видають зарплату строго за відпрацьований час. Якщо працівника не викликають на роботу протягом 30 днів, то він отримує зарплату як за 8 годин відпрацьованих годин.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Трудовий кодекс 2019

Профспілки

Перехідні положення проекту передбачають скасування Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності". Також сам кодекс не містить ніяких прав профспілок. Таким чином, роботодавець повинен консультуватися з ними з питань встановлення робочого часу та системи оплати праці. Узгодження норм праці та звільнень з профспілками не передбачено.

Ніякої демократії

Проект виключає з права на працю право на участь працівників в управлінні підприємством. Скасовується Закон "Про трудові колективи". Таким чином, скасовуються законодавчі підстави для демократії на робочому місці.

Випробування

Перелік звільнених від випробувального терміну категорій скорочено з 13 до 5 (стаття 27). Випробування будуть проходити матері з дітьми до 3 років, переселенці, колишні військовослужбовці.

Трудовий кодекс 2019

Термінові договору

Стаття 18 проекту розширює можливості роботодавця впроваджувати трудові відносини на конкретний термін, у результаті якого створюються умови для менш стабільної зайнятості. Це буде можливо за професіями, які не тільки передбачені законом, але і внесені в колективний договір.

Материнство

У новому Трудовому кодексі відсутні заборони на звільнення жінок з дітьми у віці до 3 років, а також одиноких матерів з дитиною (до 14 років). Жінки можуть користуватися захистом від звільнення тільки в період вагітності та пологах (70 днів до і 56 днів після пологів). Допускається залучення до роботи вночі та понаднормово жінок з дітьми без їх згоди. Працюючі мами втратять право на додаткову оплачувану відпустку.

Трудовий кодекс 2019

Міжнародні зобов'язання

Експертне середовище вже оцінила цей проєкт як такий, що порушує цілий ряд конвенцій Міжнародної організації праці, зокрема щодо пріоритету стабільної зайнятості, необхідності достатніх підстав для звільнення, а також прав профоб'єднань.

Такі норми можуть стати підставою, щоб дешевше звільняти велика кількість працівників без зайвих судових витрат, а також боротися з зародженням реального профспілкового руху.

Але, ефект може бути протилежним очікуваному. Номінальна відсутність прав може вивести соціальну ситуацію з рівноваги і підштовхнути працівників до самоорганізації і відвоювання трудових прав.

Нагадаємо, що уряд підготував новий варіант трудового кодексу. Повідомляється, що його планують прийняти за прискореною процедурою. Однак сам текст законопроекту мало хто бачив.

Як повідомляв портал Знай.ua, міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства хоче виключити в майбутньому можливість звільнення вагітних жінок і дозволити брати відпустку за свій рахунок на 30 днів замість 15.

Також портал Знай.ua писав, що в Україні збільшилася різниця заробітної плати між жінками і чоловіками. Виявилося, що чоловіки заробляють майже на чверть більше жінок.