У вас запитали, який ваш рівень ШОЕ і ви не знайшли, що відповісти? - Ця стаття для вас. Ми розкриємо поняття, розповімо про те, що є норма для чоловіків і жінок різного віку і як себе вести в разі порушень.

СОЭ: источник:www.vokrugsveta.ru

ШОЕ: як розшифровується

СОЭ: источник: wday.ru

Медичне поняття ШОЕ розшифровується, як зміна швидкості осідання еритроцитів. Вперше дане поняття було запропоновано в 1918 році шведським дослідником на прізвище Фуру.

На початку минулого століття даний вчений з'ясував, що рівень ШОЕ з неясної причини вище у вагітних жінок і тоді вирішив, що його підвищений рівень є ознакою патології.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Вчені наступних поколінь витратили десятки років, щоб перевірити дані дослідження і після включити їх в протоколи обов'язкового дослідження біологічного матеріалу.

З 1926 року над проблемами вивчення ШОЕ працював і вчений Вестергрен, прикладом якого в 1935 році пішов Уинтроп. За результатами досліджень вдалося визначити методики вимірювання ШОЕ, які використовуються в сучасній медицині.

Сьогодні ШОЕ називають аналіз в лабораторії, який оцінює швидкість поділу крові на плазму і еритроцити. Так, плазма набагато легше еритроцитів і за законами фізики швидше виявляються на дні пробірки. Якщо організм людини здоровий, то мембрани частинок крові заряджені негативно і відштовхуються один від одного, а швидкість осідання ерітроціров в приладі - уповільнена.

Якщо у людини є інфекція або хвороба, то склад крові змінений, що і показує аналіз на норму ШОЕ.

ШОЕ: аналіз для вагітних і не тільки

СОЭ: источник: rsdent.ru

У наші дні в Україні і в інших країнах аналіз на ШОЕ найчастіше призначають для жінок, у яких підозрюють вагітність. Так, для виявлення числа еритроцитів в крові проводиться два методи аналізів, які відрізняються використанням антікогулянтов з метою запобіганню згортанню зг:

ШОЕ по Панченкову найчастіше використовують в країнах пост-СРСР. Аналіз проводиться за допомогою спеціальної скляної трубочки на 100 поділок, якою беруть кров з пальця. Так, антикоагулянт поміщають на увігнуте скло, на яке капають кров в пропорції 1: 4.

Після зібраний матеріал набирають в капіляр, ставлять вертикально і залишають на годину. Після - вимірюють висоту напівпрозорої рідини (плазму), не враховуючи осад. Результат проведеного дослідження відображається в мм.

ШОЕ по Вестергрену вважається більш точним і коректним. У процесі аналізу застосовують шкалу на 200 поділок. Кров беруть з вени, а біологічний матеріал змішують з антикоагулянтом прямо в пробірці.

При цьому, при проведенні аналізу ШОЕ не потрібно спеціальної підготовки, хоча у пацієнта просять здавати матеріал натщесерце чи не їсти за чотири години до здачі крові.

Норма ШОЕ в різному віці

Для різних категорій людей, визначений свій рівень ШОЕ. Кількість еритроцитів відрізняється у представників різної статі, віку, він свій у хворих, здорових людей, вагітних або годуючих матерів.

Узагальнені показники ШОЕ в крові жінок, чоловіків і дітей за двома діагностичних методів:

ШОЕ: норма у чоловіків за віком (таблиця)

СОЭ

Відзначимо, що еритроцити в пробах більш дорослих чоловіків осідають повільніше. Однак, навіть у літніх чоловіків рівень не повинен опускатися нижче 35.

ШОЕ: норма у жінок

СОЭ

Показники норми у жінок значно відрізняються і залежать від багатьох факторів - віку, менструального циклу і т.д. Як ви знаєте, найвищий рівень ШОЕ у вагітних жінок.

Які норми ШОЕ для дітей

СОЭ

Норма для дітей безумовно не конкретно, а варіруется від точного віку дитини, його розвитку та статі. Як правило, найбільше еритроцитів у хлопчиків.

Єдиноразове відхилення у норми у дитини не говорить про захворювання або патології. Робити висновки про стан його здоров'я потрібно робити за результатами кількох аналізів.

Моє ШОЕ вище норми: що значить

Соэ: источник: аиф

Часто падіння або перевищення рівня ШОЕ викликається рядовими причинами:

- переїданням;

- недоїданням;

- критичні дні, вагітність, післяпологовий період;

- алергія.

Поганий аналіз на ШОЕ: на що може вказувати

CОЄ: источник: летидор

Як правило, підвищений рівень ШОЕ говорить про наявність інфекції в організмі людини. У разі поганого аналізу ШОЕ у вас може бути одне з цих захворювань:

  • інфекції (бактеріальні, що вражають дихальні шляхи і сечостатеву систему);
  • патології, що провокують некроз тканин (інфаркт міокарда, туберкульоз, злоякісні новоутворення та ін.);
  • захворювання аутоімунного типу (васкуліти, червоний вовчак, склеродермія);
  • ниркові хвороби;
  • патології обміну речовин, ендокринної системи (цукровий діабет, гіпотеріоз і ін.);
  • злоякісні переродження кісткового мозку.


Ставити точний аналіз медик зможе лише після вивчення ряду додаткових аналізів.

У дитини підвищена ШОЕ: коли турбується

СОЄ: источник: bogorodskoe43.ru

У дітей постійно скаче рівень ШОЕ через постійне зміни організму, але він майже завжди вказує на виникнення інфекції або інші великі проблем, зокрема:

  • порушення обміну речовин;
  • травма;
  • гостра форма отруєння;
  • аутоімунні патології;
  • сильний стрес;
  • алергія;
  • гельмінти;
  • інфекція (уповільнена).