В цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять святого Андрія Первозванного, який був рідним братом апостола Петра. Інші назви свята: «Андрій Первозванний», «Андрій Осінній», «Андрій Зимовий». У народі ніч на 13 грудня була часом для ворожінь.

Спочатку апостол Андрій і його брат Симон були звичайними рибалками, а потім Андрій став учнем Іоанна Хрестителя. З часом Іоанн відправив Андрія служити до Христа, і він взяв брата з собою. Протягом трьох років, він був одним із 12 апостолів. Після сходження Святого Духа на учнів, апостоли кинули жереб, хто куди піде служити. Андрій пішов у східні країни, серед яких були також слов'янські землі. Він пройшов від Малої Азії до Києва і Новгорода, проповідуючи Слово Боже.

Андрій Первозванний, фото: Азбука веры
Андрій Первозванний, фото: Азбука веры

Чого не можна робити 13 грудня

На Андрія не можна шити, ткати, прясти, займатися різним рукоділлям, щоб не накликати біду. Часто заборону продовжували до самого Хрещення. Також краще не займатися інтелектуальною працею, є повір'я, що так можна збожеволіти. Бажано також не влаштовувати гучні гуляння з алкоголем. І хоча це день, коли часто проводять ворожіння, але Церква не дозволяє ворожити ніколи, особливо в свято.

Народні прикмети на 13 грудня

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо 13 грудня сніг не розтане, то буде лежати ще 110 днів.
  • Якщо на Андрія не випаде сніг, зима буде теплою.
  • Якщо у цей день морозно, але ясно, то бути доброму і гарному врожаю.
  • Якщо в Андріїв день вогонь у печі горить червоним полум'ям, то скоро почнеться зима, а якщо білим – відлига.
  • Перед тим, як набрати з ополонки води, її слухали. Якщо чувся шум, то бути заметілі, а якщо стояла тиша, то зима буде спокійною.
  • Народжені 13 грудня знаходяться під сильним захистом. З будь-якої ситуації вони виходять із гідністю.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.