В церковному календарі це день вшанування пам'яті пророка Наума, який жив у VII столітті до н. е. на території Галілеї. Інші назви свята: «Наум», «Наум на розум», «Грамотник».

За церковними переказами Наум був одним з 12 малих пророків. Також він передбачив майбутню загибель міста Ніневії за те, що ними було зруйновано Ізраїльське царство, а також через те, що цар Сеннахерима хаяв Єгову. Народився Наум в Єлкоші на півночі Ізраїлю. Він проповідував під час царювання Єзекії (між 727 і 698 роками до н. е.). Старозавітна книга під його ім'ям містить багато вказівок на історію Ассирії. Помер Наум в 45 років і похований у рідних землях.

Наумів день, фото: Храм Великомученика
Наумів день, фото: Храм Великомученика

Чого не можна робити 14 грудня

В цей день не можна їсти під час навчання, інакше ви просто заїсте все, що вже вивчили. Книгу ж не можна залишати відкритою, щоб не забутий все, що вчили. Також постарайтеся не виходити з дому пізно ввечері і вночі. А якщо будете подавати милостиню жебракові, то не можна дивитися йому в очі.

Народні прикмети на 14 грудня

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Прийде Наум — наведе на розум.
  • Прийшов Наум, зимній вітер подув.
  • Якщо вітер дме з півночі або починає змінювати свій напрямок з південного на північний, то незабаром вдарять морози.
  • Якщо на нічному небі зірки переливаються, то незабаром закрутить завірюха.
  • Якщо нічне небо усипане зірками, то на наступний день лютий мороз вдарить.
  • Якщо в Наумів день собаки почали глухо гавкати – буде снігопад.
  • Якщо ворони почали каркати – буде завірюха.
  • Якщо заєць від своєї нори далеко не скаче, той скоро піде сніг.
  • Народжені 14 грудня будуть щасливі в житті. Зазвичай вони стають хорошими вчителями. Носити їм слід халцедон.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.