В церковному календарі це день вшанування пам'яті пророка Наума, який жив у VII столітті до н. е. на території Галілеї. Про життя Наума не залишилося практично ніяких відомостей. Однак відомо, що він у свій час написав книгу пророцтв, яка вийшла в світ приблизно в 663 році до н.е. після падіння Фів. Інші назви свята: «Наум», «Наум на розум», «Грамотник».

Наші предки вірили, що Наум – покровитель учнів, тому його й називали Грамотником. Дітей відправляли саме в цей день на навчання, а не 1 вересня, як роблять зараз. Тому день був сповнений справ.

Віддавали дітей на навчання так пізно, тому що вони допомагали дорослим у роботі в городах і полях. А значить не могли вчитися, коли робота була в самому розпалі. Перед тим, як віддати дитину на навчання проводили цілий ритуал. Спочатку на світанку вся родина йшла до храму. Службу потрібно було обов'язково повністю відстояти. Учневі слід підійти до ікони святого Наума і попросити у нього допомоги в навчанні. До речі, це можна зробити і зараз, особливо тим, кому перший семестр у школі дався нелегко. І відноситься це не тільки до дітей, але і до студентів або тих, хто вирішив піти на курси або зайнятися самонавчанням. Далі потрібно було попросити у святого отця благословення.

Народні прикмети на 14 грудня

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Батьки повинні залишити в храмі пожертвування по мірі своїх можливостей. Потім всі разом йшли додому і зустрічали вчителя за накритим столом. Найчастіше вчителем був диякон, чи інший священнослужитель, так як саме вони найкраще розбиралися в грамоті.

Сам учень повинен три рази низько вклонитися викладачу. А вчитель символічно легко ударяв його батогом. При цьому мати за традицією повинна плакати, щоб її не назвали безсердечною. Вона ж давала учневі кістяну указку і садила за стіл. Хоча перше заняття було не завжди продуктивним, але за ритуалом обов'язково повинно пройти. Тому викладач починав з абетки. Звичайно ж, матері слід було плакати ще сильніше і голосити.

Наумів день, фото: Искусство
Наумів день, фото: Искусство

У кінці уроку вчителю дарували рушник з короваєм і проводжали до воріт всією родиною. Це був єдиний день, коли викладач приходив додому до учня. Далі дитина вже сама ходила на навчання, брала з собою азбуку, указку, а в перший день ще й подарунок для вчителя. Подарунок зазвичай був чимось їстівним і смачним. Якщо хто міг оплатити навчання, то просто давали дитині гроші.

Святому Науму можна сьогодні молитися не тільки учням, але і тим, хто сумнівається в своїх діях перед важливою подією. Треба піти до церкви, стати біля ікони пророка Наума і пошепки розповісти йому, в чому ви сумніваєтеся. Потім потрібно сказати: «Наум, поможи, розумне рішення підкажи». І далі тричі перехреститися і весь день провести на самоті, навіть говорити ні з ким не можна. Краще не митися і не розчісуватися, а перед сном ще раз потрібно попросити допомоги у святого. Тоді вранці прийде рішення.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.