З'явилася інформація, що 69% українців вважають, що їхня рідна мова має бути єдиною державною мовою, а російську можна вільно використовуватися в приватному житті. Про це повідомляється у загальнонаціональному дослідженні фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою "Центру Разумкова".

Українська мова

Так, статус російської мови як офіційної в окремих регіонах України підтримали 15% населення, а в якості другої державної, нарівні з українською — 12%.

Українська мова як єдина державна відстоюють найбільше у Західному регіоні (92%) і в Центральному регіоні — 77%.

Також в Південному регіоні країни статус російської мови як мови для повсякденного спілкування, при визнанні української як єдиної державної, підтримує 51%, як офіційної в певних регіонах — 27% і як другої державної — 14%.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Найбільше статус російської мови як державної підтримують у Східному регіоні — 31%. В той же час 42% населення підтримують статус української як єдиної державної і вільне використання російської мови в повсякденному житті. 24% людей виступають за можливість введення російської мови як офіційної лише в деяких регіонах.

Українська мова

Слід зазначити, що дане дослідження проводилося з 13 по 18 грудня 2019 року у всіх регіонах України, окрім Криму та Л/ДНР. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років.

Нагадаємо, що в Україні набуває чинності "мовний закон", де передбачено норми про повністю україномовній рекламі на телебаченні, радіо або в ЗМІ.

Як повідомляв портал "Знай.ua", 12 головних змін у школі.

Також "Знай.ua" писав, що інтернет-сайт відомого бренду ZARA відмовив клієнту в обслуговуванні українською мовою.