З 12 березня в Україні розпочався тритижневий карантин в навчальних закладах. Школярі перейшли на дистанційне навчання, а вихованці дитячих садків - на домашнє перебування з батьками. Якщо спочатку деякі українці поставилися до змін несерйозно, продовжуючи гуляти з дітьми в парках або брати дітей з собою на роботу, то в наступні дні варто очікувати зовсім іншої реакції.

У понеділок, 16 березня Володимир Зеленський закликав Кабінет міністрів посилити карантин по всій країні через поширення коронавірусу Covid-19, закривши всі ТРЦ, кафе, ресторани і призупинивши роботу метрополітену. Це повинно сприяти головному - нарешті українці переосмислять ситуацію і залишаться вдома на карантині.

Володимир Зеленський, скріншот з відео
Володимир Зеленський, скріншот з відео

Для кожного з батьків виникає інша проблема - чим зайняти дитину під час тривалого карантину?

Знай.uа звернувся за коментарями до відомих українок, щоб дізнатися, яку користь вони винесли з карантину і як організували дозвілля своїх чад.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Співачка Ірина Федишин

Ірина Федишин з сім'єю, фото з особистого архіву співачки
Ірина Федишин з сім'єю, фото з особистого архіву співачки

"Під час карантину, коли мої діти залишаються вдома, я придумую для них різні заняття. А саме - малювання, ліплення з пластиліну, читання казок і різні ігри з іграшками. Головне - обмежити їхнє сидіння в інтернеті. У моєму випадку, коли я часто буваю на гастролях, то карантин зовсім не страшний. Навпаки - це час, коли я більше можу побути разом із дітьми і приділити їм увагу. А ще - це час, коли можна більше позайматися творчістю. Адже у мене вдома є фортепіано, за яким я часто пишу пісні", - розповіла Знай.uа артистка.

Ірина Федишин зізналася, що до карантину відноситься тільки позитивно.

"В іншому випадку ми не зможемо зупинити епідемію. А це наше здоров'я. Коли ВООЗ оголосила пандемію, зневажливо до цього ставитися не можна. Тому я проводжу час вдома, скасувала всі свої поїздки, справи та зустрічі. Старший син Юрчик тепер робить зі мною уроки. Адже карантин - це не канікули. У нас навчання у Вайбері. Все виконане домашнє завдання ми фотографуємо і скидаємо вчителю. Юрчик ставиться до цього нормально і розуміє, що навчання - це його обов'язок. Ми намагаємося придумавати різні заняття дітям, щоб вони менше часу проводили в гаджетах. У нас є часовий ліміт, який встановлено на телефоні і блокує його", - поділилася співачка.

Сини Ірини Федишин: Юрій та Олег, фото з особистого архіву співачки
Сини Ірини Федишин: Юрій та Олег, фото з особистого архіву співачки

Телеведуча Лідія Таран

Телеведуча на каналі "1+1" Лідія Таран вирішила на час карантину відвезти дочку на дачу.

Василина - дочка Лідії Таран, фото з особистого архіву ведучої
Василина - дочка Лідії Таран, фото з особистого архіву ведучої

"Думаю, що нудьгувати Василинці моїй не доведеться, тому що їм скільки домашнього завдання в школі задали... хоча би все встигнути! А ще, скинули посилання на освітні YouTube-канали. Минулого тижня я відвезла доньку з усіма підручниками на дачу, до бабусі. На дачі просто величезна кількість настільних ігор, в яких не було раніше можливості грати. Ну і, звичайно, спорт. У нас бабуся займається скандинавською ходьбою, Василинка разом з нею буде ходити, але без палиць", - розповіла Знай.uа Таран.

Лідія Таран з мамою, фото з особистого архіву ведучої
Лідія Таран з мамою, фото з особистого архіву ведучої

Телеведуча Марічка Падалко

Колега Лідії Таран, багатодітна мама Марічка Падалко на час карантину теж вирішила з сім'єю перебратися на дачу.

"Переїхали з дітьми пожити на дачу, подалі від скупчення людей, - повідомила Знай.uа телеведуча. - Школа дітей перейшла на навчання онлайн. Розумію розпач батьків, яким складно організувати догляд за дитиною, коли закриті школи та садочки. Але, вважаю, карантин правильним кроком. Поки ж складаємо плани, хто чим буде займатися на карантині. Першим пунктом зобов'язали кожного вибрати нову книгу і нову настільну гру. Маємо і любимо Alias, Ерудит, Мафія, Козацьке лото, Монополія".

Марічка Падалко з дітьми, фото з особистого архіву ведучої
Марічка Падалко з дітьми, фото з особистого архіву ведучої

Психолог Світлана Ройз

Відомий український психолог Світлана Ройз присвятила кілька постів у Facebook темі перебування дітей на карантині і дала важливі поради батькам, чим зайняти дитину в цей період.

"Карантинне Дитиноведення. Мульттерапія. Повторюю свій давній пост з доповненнями. 57 мультфільмів і 19 серіалів з описами", - написала психолог, запропонувавши перегляд мультфільмів як один з варіантів дозвілля.

"Мультфільм - разом з батьками, а не замість батьків. Нові мультфільми важливо дивитися тільки разом з дорослими (а краще - самім дорослим хоча б ознайомитися з темою). До 2 років - немає корисних мультфільмів. Є більш-менш безпечні і ті, які допомагають трохи відпочити батькам. Ми не зможемо забрати у дитини планшет - і, напевно, не потрібно. Важливо, щоб весь світ в планшет не перемістився. Однозначно немає поганих і добрих мультфільмів - є ті, які не відповідають віку і ті, які дитина дивиться сама. Кожен мультфільм може бути для конкретної дитини (або дорослого) як зціляючим, так і травматичним (тому важливо бути поруч і спостерігати за реакціями дитини)", - попередила Ройз.

Також психолог порадила батькам у період карантину використовувати різні ігри для того, щоб зайняти дитину. Це може бути малювання, складання пазлів, орігамі, шашки, шахи, доміно, хованки і інші всім відомі варіації.

"Важливо пам'ятати, що діти до 6 років прагнуть грати в "егоцентричні" ігри - за власними правилами. Але коли ми їм пропонуємо гру з встановленими правилами - це готує їх до "дорослого життя" з прийняттям певних норм. Це профілактика "соціальної депривації", - попередила Ройз.

Також ми поцікавилися в українців, які проживають в Італії і США, як там ситуація з карантином.

"Залежить від статі і віку, - поділилася Знай.ua Наталія Созонтова, мешканка передмістя Верони, Італія. - До обіду діти займаються за шкільною програмою: у Назара відеоуроки онлайн, Уляна переписує класну роботу з роздруківок і робить домашню. Щодня в електронному реєстрі вчителі виставляють матеріали уроків, я їй друкую, щоб було зручніше переписувати. Після обіду грають у комп'ютерні ігри, Уляна любить малювати, щось клеїти, шити. Допомагають прибирати квартиру, готувати. Можна разом спекти печиво. Уляна днями сама замісила тісто на піцу. У сусідки, наприклад, є електронне піаніно, тому її діти багато часу розучують різні мелодії. Крім того, в магазинах продається безліч різних настільних ігор. Якщо вони є, то є і попит на них, значить, діти та дорослі грають в ці ігри. Найпопулярніші: уно, меморі, томболо (лото), монополія".

Наталія Созонтова з дітьми, фото в особистого архіву українки
Наталія Созонтова з дітьми, фото з особистого архіву українки

Також Наталія розповіла про новий флешмоб, який запустили в Італії після початку карантину.

"Нещодавно серед батьків у класних групах почали поширювати повідомлення, в яких закликають малювати з дітьми плакати з веселкою і писати "Tutto andrà bene" (Все буде добре). Потім ці плакати вивішують за вікно, на балкон або терасу. Шляхом цієї ініціативи батьки хочуть запустити хвилю позитиву і додати фарб тій сірій ситуації, яка склалася в країні. Крім того, діти отримують задоволення від малювання, особливо, якщо пояснити їм, наскільки це відповідальна і корисна справу", - зазначила мешканка Італії.

Ганна Гончаренко вже рік проживає у США разом з чоловіком і сином, переїхали з Києва. Вони влаштувалися в Сан-Дієго, Каліфорнія. У них також ввели карантин і перевели дітей на навчання з дому.

Ганна Гончаренко з сином, фото з особистого архіву українки
Ганна Гончаренко з сином, фото з особистого архіву українки

"Є домашнє завдання, рекомендоване, але не обов'язкове, - розповіла Знай.uа Ганна. - Зазвичай діти це все роблять в школі на комп'ютері. Зараз - з дому. Нам запропонували розпорядок дня подібний шкільному. Також школи пропонують безкоштовні обіди для всіх учнів. Вважається, що батьки зазвичай розраховують на таке харчування і, можливо, їм буде важко без нього. Взагалі тут поставилися серйозно, рішення про карантин було прийнято швидко. Винятків немає. Спортивна школа скасувала важливі змагання, хоча це принесло їм фінансові втрати. Зараз ми отримуємо відео уроки від тренера. Школа пропонує онлайн уроки. Дітям було запропоновано взяти додому шкільні ноутбуки, у яких є всі необхідні навчальні програми. Вони ними в школі користуються щодня. Там метаматематика, біологія, соціальні науки, англійська в додатках. У кожного учня є шкільний, закріплений за ним ноутбук, зазвичай його додому брати не можна".

Макс - син Ганни Гончаренко, фото з особистого архіву українки
Макс - син Ганни Гончаренко, фото з особистого архіву українки

Макс - син Ганни Гончаренко, фото з особистого архіву українки
Макс - син Ганни Гончаренко, фото з особистого архіву українки

Макс - син Ганни Гончаренко, фото з особистого архіву українки
Макс - син Ганни Гончаренко, фото з особистого архіву українки

Ганна зазначила, що зазвичай батьки з доходом вище мінімального за обід платять. Вона платить $2,5 в день за ланч. Але екстрені обіди в період карантину - безкоштовні для всіх.

"Плюс у нас всі медичні витрати, пов'язані з коронавірусом, бере на себе держава й страхові. Тобто, якщо я прийду з хворим животом - я за прийом заплачу. А якщо це буде звернення з підозрою на коронавірус - все буде безкоштовно", - додала вона.

За її словами, діти можуть гуляти на вулиці, а на самоізоляції рекомендовано перебувати людям старшого віку.

"Мається на увазі, що карантин у школі - це достатня міра для дітей", - підсумувала Ганна.

Звичайно, три тижні з дітьми на домашньому карантині (це поки що) - ще та затія. Якщо вам не вистачить сил і терпіння, то беріть приклад з телеведучого Андрія Бєднякова.

Шановні батьки, зберігайте спокій і не панікуйте!

Нагадаємо, раніше Знай.uа писав, що подивитися під час коронавірусного карантину - кращі фільми року, які не дадуть нудьгувати.