Картопля - один з небагатьох продуктів, який не подорожчав з початку війни в Україні, проте аналітики прогнозують, що незабаром ціни на неї зростуть, але не критично.

З'явилася несподівана причина, яка може спровокувати відчутніше зростання цін на картоплю. Фермери, які вирощують цей овоч у промислових масштабах, ще не зібрали навіть половину врожаю, а синоптики прогнозують заморозки в Україні вже у першій половині жовтня.

Картопля на ринку. Фото: скриншот Youtube
Картопля на ринку. Фото: скриншот Youtube

Якщо фермери не встигнуть зібрати врожай, споживчі якості картоплі можуть знизитися. Отже, ціна тих коренеплодів, які вже викопані та закладені на зберігання, може піднятися.

Про проблеми, якими загрожують аграріям ранні холоди, розповів керівник кластера "Картопля" "Континентал Фармерз Груп" Орест Кравчук. На сьогоднішній день картопля зібрана вже більш ніж на чверті засіяних ним площ. Причому, знаючи несприятливий прогноз погоди, аграрії насамперед взялися за збирання чіпсових сортів, чутливіших до зниження температури.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

"Особливо чутлива до низьких температур чіпсова картопля, оскільки цей фактор впливає на показник вмісту цукру. Під час планування ми це враховуємо і спочатку викопуємо чіпсові сорти, залишаючи на пізніший період столову картоплю, яка не є такою вразливою до низьких температур", - сказав Орест Кравчук.

Наразі аграріям заважають у збиранні врожаю дощі, які панують майже на всій території України. Тому темпи збору нижчі, ніж планувалося. І тому, власне, виникла загроза, що незбирана картопля може накрити заморозки.

Кіт і картопля, фото: Getty Images
Кіт і картопля, фото: Getty Images

Раніше ми писали про те, що захисні маски повертаються: українців попросили носити респіратори у транспорті та людних місцях.

Як повідомляв Знай.ua, на батьків чекають нововведення в дитячих садках: для чого планують зміни

Також портал Знай.ua писав, щоб не задувало взимку: чим краще заклеювати вікна для збереження тепла в будинку