Зростання цін, яке під кінець літа стало просто галопуючим, останнім часом дивує навіть найстійкіших і бувалих українців. Де ж межа? Чому ціни б'ють вже навіть не по кишені, а по морді?! - все частіше задаються питаннями прості громадяни.

А ось експерти запевняють - цінової межі поки не досягнули. Восени українців чекає черговий стрибок цін та інфляція. Так, виросте комуналка, через вартість палива і газу подорожчає проїзд, одяг і взуття додадуть ще 25%, а продукти - всі 50% накинуть у ціні.

Чого очікувати українцям восени, з'ясував "Знай.ua".

Країна Вегетаріанія

Київська пенсіонерка Ольга Володимирівна свинину і яловичину не купує вже давно - не по кишені. Раніше обходилася курятиною. Зараз і шматочок курячого філе дозволяє собі не часто. Розповідає, що бере недорогі частини: каркаси, шиї, крила. Грудка - тільки у свята.

Популярні новини зараз

Путінський бойовий флот підступно наблизився до берегів України

Помер відомий український нардеп Володимир Яворівський: "Відійшов у вічність"

Пом'ятого Добкіна знайшли в урні у центрі Харкова

Українцям дадуть знижку 50% на міський транспорт: як скористатися

Показати ще

"Скоро взагалі суп на воді будемо варити і макарони дешеві купувати. Нормально харчуватися пенсії не вистачає. Плюс старість - це ліки, без деяких просто складно. Вони теж подорожчали", - нарікає пенсіонерка.

За останні дні тушка курки злетіла в ціні відразу на 1,2 грн/кг - до 52,95 грн/кг, а вартість філе перевищила 80 грн/кг.

За даними Держстату, курятина за останні місяці подорожчала майже на 30%. Ще взимку цього року м'ясо птиці у вітчизняному роздробі можна було купити по 42 грн/кг.

"Ще кілька місяців тому м'ясо птиці в Україні було найдешевшим серед країн Східної Європи. Але, як показує наше останнє дослідження, зараз ми чи не на перших місцях за ціною за всіма видами курятини - від тушки до крилець", - розповів Олексій Дорошенко, глава Асоціації постачальників роздрібних мереж.

Експерт Олег Пендзин нарікає на те, що ринок курятини в Україні монополізований. А вітчизняним споживачам пропонують ту курятину, яка з певних причин не потрапила на експорт.

Виробники полюбляють скаржитися на те, що подорожчали корми, електрика, що виросла зарплата, яку потрібно платити співробітникам. Однак виробники курятини замовчують про те, що курка дорожчає через збільшення експорту - не секрет, що в цьому році за кордон країна вивезла на 42% більше м'яса, ніж минулого року. В середньому, куряча тушка за кордоном йде по 2 долари за кілограм в Азії і на Близькому Сході. А значить, що нікому із заводчиків птахи невигідно годувати своїх громадян більш дешевим м'ясом, тому великі корпорації пропонують українцям вибір: або платити за ціною світових ринків за товар, або залишитися взагалі без курятини.

Голова Союзу птахівників України Сергій Карпенко заявив, що у вересні можливе чергове подорожчання м'яса птиці і яєць. За його словами, намітилася тенденція зростання експорту при збереженні обсягів виробництва.

Експорт м'яса птиці динамічно зростає. За перше півріччя цього року Україна поставила на зовнішні ринки 147,7 тис. тонн, а з огляду на те, що загальне виробництво м'яса птиці за півроку склало близько 590 тис. тонн, виходить, що іноземним покупцям дісталася чверть об'єму всієї нашої курятини.

А оскільки в цьому році Україна домовилася з ЄС про відновлення поставок курятини, за підсумками сезону цифри будуть ще більш вражаючими, запевняють експерти.

За деякими даними, споживач уже може накинути на м'ясо птиці 20% до нинішньої ціни. Не відстають від загальної маси і продавці свинини та яловичини.

"Курятина вже під 100 гривень, а ви хочете, щоб свинина і яловичина була дешевше курки?" - запитують на ринках продавці у здивованих ціною покупців.
Нині кілограм яловичини вже коливається в межах 140- 150 грн, а кілограм свинини - 110-130 грн.

Головною проблемою свинарів стала епідемія африканської чуми, той факт, що птахівників дотує держава, а також збільшення експорту на свинину - 64% української свинини експортується в Грузію, Казахстан і Гонконг. Тому зниження ціни очікувати не варто.

Великим корпораціям і виробникам простіше нагодувати іноземців, ніж власних громадян, бо там ціни дорожче.

Якщо свинину і яловичину купували менше, а більше віддавали перевагу курятині, так як вона дешевша, то вже скоро м'ясо птиці замінять соєю, жирами і субпродуктами в консервах, тушонці та ковбасних виробах.

Урожай не для всіх

Не радують у цьому році і українські врожаї.

Ціна на картоплю за останні місяці підвищилася на 35% - до 9,17 грн/кг, на капусту підскочила на 67% - до 15,80 грн/кг; на моркву - на 20,6%, до 14,23 грн/кг, ціни на цибулю підвищилися на 17,7%, до 11,04 грн/кг, на буряк - на 20%, до 7,66 грн/кг.

Аграрії кажуть, що в Україну в кінці липня почали завозити моркву з ЄС. Причина: гостра нестача власної моркви. Оскільки багато виробників скоротили виробничі площі під моркву через незадовільні фінансові результати попереднього сезону. До того ж, позначилися заморозки в травні, посуха в червні, холодне літо і відсутність дощів, у деяких регіонах урожай знищив град.

Тому ціна буде тільки підвищуватися і досягне свого піку вже після Нового року. Адже овочі і фрукти потрібно десь зберігати - а це додаткові витрати, в тому числі і на електроенергію, воду, газ, які вже восени поповзуть вгору.

Олег Пендзин говорить про парадокс: в аграрній країні за останній рік стандартний борщовий набір подорожчав на 150-250%.

11% в ціні з початку року додав і хліб.

У Мінагрополітики ще на початку серпня повідомили, що у зв'язку з погодними умовами урожай в Україні рекордів не побив, але й дефіциту не буде.

У Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки" підрахували, через погоду цього року Україна зібрала ячменю на 23% менше, ніж у минулому році, гречки збирають на 10% менше, проса - на 51% менше, буряка - на 6%, картоплі - на 3,1% менше, ягід - на 4% менше.

Своїми запасами в неврожайний рік можна було б обійтися, але тут у справу вступають експортери. За словами заступника директора "Інституту аграрної економіки", цього року Україна встановила рекорд з експорту зернових культур - 43,9 мільйона тонн.

І хоча російська пропаганда запевняє, що в Європі наші товари ніхто не чекає, а квоти обмежені - частину врожаю закупили в Європі, а решту охоче купують країни Африки і Азії. Та так охоче, що експортерам просто невигідно залишати зернові в країні. А з цього випливає, що ціни тільки підніматимуться.

Парадокс, але зазвичай виробники - навіть великі гіганти - продають товар у власних країнах за місцем набагато дешевше, ніж на світовому ринку. Адже світовий ринок - це логістика, дозвільні документи, накладні витрати. Але тільки не в Україні, де громадянам власні виробники, які виростили врожай на їхній же землі, кидають копійки і змушують купувати місцеві товари за світовими цінами.

Європейська молочка

Слідом за подорожчанням основних груп товарів не відстає в ціні й українська молочка.

Аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко зазначила, що виросли закупівельні ціни на сировину - в середньому на 7-9 копійок за літр, але для виробників це суттєво.

У Державній фіскальній службі України констатують, що в 2017 році молокопереробні підприємства тільки за 7 місяців встигли заробити на експорті молочних продуктів на 70% більше, ніж минулого року. Загальний дохід склав понад 140 мільйонів доларів.

А це означає, що молочка дорожчатиме, тому що наші молочники вже знайшли ринки збуту поза Україною і будуть підтягувати внутрішні ціни до зовнішніх.

Українці багато їдять?

Міністр соціальної політики України Андрій Рева недавно заявив, що українці багато їдять. Судячи з цін, скоро їсти стануть удвічі, а то й утричі менше.

"На зарплату в 3200 харчуватися нереально. Хіба що сидіти на воді і сухарях. Комуналка тягне половину зарплати. У сім'ї, де є дитина, нормальний раціон - це верх фантастики. Овочі влітку коштують, як взимку. Огірки 24 грн за кг, капуста - 17 грн. Сир по 120-150 грн за кг. Як при таких цінах нормально годувати малечу? Адже дитині потрібно і м'ясо, і молочне, і фрукти. Яйця вже 25 грн, сьогодні бачила в супермаркеті", - обурюється киянка Марина.

"Наш український борщ скоро буде делікатесом. І варити його будемо раз на місяць. Я люблю борщ на м'ясному бульйоні. М'ясо коштує дорого. Варю частіше на воді. Такий собі пісний борщик виходить. Подивившись на ціни, жахнувся. Капуста 18 грн, буряк 14 грн, цибуля 16 грн. Якщо купити все по кілограму, вийде гривень 200. Адже ще і картопля, і морква, і зелень. За маленький пучок кропу на базарі просять 6 грн, а за петрушку 8 грн. Так само звернув увагу, що ще в середу брав курячі яйця по 14 грн, а сьогодні ціна - 24 грн", - говорить Микола з Броварів.

"Через відкритість ринків, до кінця 2017-го ціни в українських магазинах і на базарах зрівняються з європейськими. Постачальникам просто невигідно продавати дешевше всередині країни, якщо за кордоном товар можна продати дорожче, тому доведеться переплачувати", - говорить генеральний директор Асоціації постачальників роздрібних мереж України Олексій Дорошенко.

Раніше таким процесом керувала держава, але з 1 липня набрав чинності Закон "Про скасування державного цінового регулювання на продовольчі товари і послуги на ринках". Офіційно держава повідомила: головна мета змін - зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції і дебюрократизація в сфері ціноутворення.

Насправді до кінця року експортери можуть вивезти більшу частину продукції на експорт, якщо українці відмовляться платити європейську ціну за товар. Нікому з них зовсім не вигідно ні державне регулювання, ні прокорм співвітчизників, якщо попереду маячать перспективи заробити. Українець залишився сам на сам зі своєю бідою, інфляцією, тарифами, цінами і копійками на життя. Олігархи виходять на світовий рівень, а держава просто умиває руки. Хоча... Адже нинішні верховні представники олігархії і уряду - одні й ті ж люди.

Потирають руки в ЄС в очікуванні свіжини з України.

Так, тільки днями Рада ЄС прийняла ряд тимчасових автономних торгових заходів на користь України. Заходи повинні вступити в силу у вересні і застосовуватимуться протягом трьох років.

"Положення спрямовані на поліпшення доступу українських експортерів на ринок ЄС і приймаються з метою підтримки України, яка переживає складну економічну ситуацію, а також для заохочення за зусилля, докладені до проведення економічної реформи", - говорить юрист Інна Рудник.

Так що "нещасні" українські виробники, які втратили російські ринки, упевнено займають свою нішу в світі, залишаючи своїх же власних громадян (які і працюють на цих виробників, здають їм в оренду свої землі) практично без куса хліба. Замість цього уряд жваво рапортує про підвищення зарплати, хоча, по суті, ці копійки вже давним-давно з'їдені.