Полярне сяйво - одне з тих приголомшливих чудес природи, заради якого варто вилізти з-під теплої ковдри і відправитися в подорож. Стародавні народи вважали, що сяйво - це чарівні відблиски мечів валькірій або іскри, які утворюються від помаху лисячого хвоста.

Як же воно виникає насправді? Заряджені частинки сонячного вітру потрапляють в магнітне поле планети і стикаються в атмосфері з молекулами. В результаті з'являється світіння різних кольорів - синього, зеленого, фіолетового і червоного. Насправді, сяйво буває не тільки північним, а й південним. Але до південного полюса дістатися набагато складніше.

Коли можна побачити північне сяйво

Найбільше шансів побачити це чудове явище - в період з 21 вересня по 21 березня, в проміжку між осіннім і весняним рівноденням. Найкраще його видно з листопада по лютий - в цей час навіть слабке сяйво досить яскраве. Варто враховувати той факт, що якщо небо приховано хмарами, сяйво побачити неможливо. А ясна погода частіше буває ближче до весни. Експерти радять вирушати в подорож в період березневого молодика - в цей час досить темно і в той же час безхмарно. Якщо говорити про час, то це період з 21:00 до 00:00. Має значення також наявність спалахів на Сонці - без них сяйва не буде.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Де буває північне сяйво

Відправляйтеся в місця у високих широтах - від 67 ° до 70 °. До них відносяться північ Канади, Аляска, північ Росії, Скандинавський півострів і Ісландія. Пам'ятайте, що необхідно виїхати якнайдалі від великих міст зі світловим забрудненням.

Фінляндія

Якщо ви вирішите поїхати саме сюди, вам неодмінно пощастить. У цій країні видно сяйво приблизно один раз в дві безхмарні ночі. Щоб ваші шанси збільшилися, вирушайте в такі райони як Рованіємі, Кильпистъяри і Соданкюля. В останньому з них розташований затишний будиночок під назвою Aurora House. Тут вам розкажуть все про північне сяйво. Якщо мороз і холод – це не для вас, вам варто зупинитися в спеціальних скляних голку, розташованих у селі Неллим, а також на курортах Какслауттанен, Луосто. Ви зможете насолодитися сяйвом, перебуваючи в теплі і затишку.

Ісландія

Багато мандрівників вирушають у пошуках сяйва саме в цю країну. Тут ясна погода поєднується з багатогодинною темрявою. Ви можете насолодитися чудовими пейзажами в одному з містечок, перевіряючи прогнози по сяйву. Часом навіть в ісландській столиці можна його побачити, якщо сховатися в темному парку. Світлове забруднення мінімальне також на маяку Grotta, який розташований в північно-західній крайній точці Рейк'явіка. Щоб очікування було не таким нудним, відвідайте геотермальний басейн, який знаходиться неподалік від маяка.

Норвегія

Північна частина країни – відмінне місце для полювання за явищем. Вирушайте на Лофотенські острови або в місто Тромсе, відомий як Ворота в Арктику. Він розташований в 350 кілометрах на північ за Полярним колом. Заодно тут можна відвідати запальний фестиваль музики Northern Lights Festival. Не забудьте скачати спеціальне норвезьке додаток Norway Lights, яка сповістить вас про сяйві.

Швеція

У шведському селищі Абиско розташований спеціальний центр Aurora Sky Station, який був названий найкращим місцем, де можна побачити північне сяйво. Він знаходиться далеко від великих міст, тому світлове забруднення тут відсутня. Щоб сюди дістатися, необхідно з Стокгольма долетіти до Кіруни, а звідти взяти трансфер до Абіску.

Росія

Ви можете побачити північне сяйво в таких російських містах: Архангельськ, Мурманськ, Норильськ, Воркута, Нарьян-Мар. Доїхати взимку на машині простіше всього до перших двох міст. Від них необхідно від'їхати мінімум на 30 кілометрів, а по можливості ще далі. Зупинитися можна в селі Ловозерово, селищі Теріберка на березі Баренцева море або в Хибинских горах. Якщо ви бажаєте екстриму, вирушайте в Таймирський заповідник, Якутію або Ямал.

Де краще дивитися північне сяйво – вирішувати вам, але ми впевнені, що ви будете від нього в захваті! До того ж, заодно зможете відвідати одну з цих красивих країн.

"Знай.uа" вже писав про незвичайний швейцарський готель, розташований у горах

А також про те, чому осінь - ідеальний час для поїздки в Лондон

Як повідомлялося: за 4 дні в Україні відкрили 22 нових рейси