Різдво – один з найголовніших і шанованих свят у Грузії. Тут він пов'язаний з безліччю незвичайних традицій і звичаїв, а також частувань. Все це пояснюється тим, що в країні проживають представники різних самобутніх народностей, кожна з яких має свої особливості.

У Грузії Різдво переважно називається Шоба. Хоча в різних регіонах його називають по-різному. В Рачі і Нижній Сванетії – це Чантлоба, в Самегрело – Христовий вечір, в Картлі – Христовий Святвечір, у Верхній Сванетії – Шоби, а в Мтіулеті – Тхилоба. Тут свято відзначають з 6 на 7 січня.

Аліло

У кожному куточку країни Різдво відзначають по-різному. Але існує одна неймовірно важлива традиція, яка об'єднує всіх жителів країни. Грузини святкують Різдво так, ніби Ісус Христос народився сьогодні, а не більше 2000 років тому. Напередодні свята у всіх храмах країни починається урочиста служба. А вранці богослужіння перетворюється в Аліло. Воно нагадує якесь карнавальна хода. Це яскравий і красивий парад на честь народження Христа. У ньому бере участь весь місто. Назва заходу походить від єврейського "Алілуя" (вихваляння Бога).

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Попереду ходи йдуть нарядні діти з вінками на головах. Вони символізують ангелів. Відразу за ними йдуть молоді люди в сванські шапках, одяг з овечої вовни і з пастушьими ціпками в руках. Вони символізують пастухів, які першими дізналися про народження Божого сина.

Інші учасники ходи, одягнені в білі плащаниці з червоними хрестами, несуть хоругви, ікони та світильники. Всі дружно співають Аліло, яке виконують лише в цей день.

Різдвяні частування

Частування в різних куточках країни відрізняються, як і традиції. В Самегрело, Гурії і Імереті на свято прийнято готувати сациві і гозинками (обсмажені горіхи в меду), варити эларджи – кукурудзяну кашу з сулугуні і, звичайно ж, готують порося з аджикою.

В горах Кахеті часто печуть солодкі пироги під назвою каду. Раніше тут любили готувати шашлик мужужі (грузинський холодець з свинини), а також свинячу голову і ніжки. В Сванеті на святковому столі обов'язково повинні бути присутніми кубдари (пироги з м'ясом), петвра (вид хачапурі), пхловани (пироги з пхали) і хачапурі.

По всій країні господині готують святкові пироги, оформлені у вигляді різдвяних героїв.

"Знай.uа" писав про те, як заощадити у Відні

А також про особливості святкування Нового року в Японії

Нагадаємо: люди на вулицях Тель-Авіва у фотографіях